RQ-4 Global Hawk: Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη «σκανάρουν» την ανατολική Ουκρανία

Ένα από τα πιο προηγμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF), το περίφημο RQ-4 Global Hawk, πραγματοποιεί από το πρωί αποστολές παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών στην ανατολική Ουκρανία.

Το αμερικανικό UAV βρίσκεται σχεδόν πάνω από τον εναέριο χώρο των δύο αυτοανακηρυχθέντων Δημοκρατιών της Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία, καθώς οι πληροφορίες για εισβολή της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος αυξάνονται.

Αεροσκάφη της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιούν παρόμοιες αποστολές, όχι μόνο πάνω από την ανατολική Ουκρανία και το Κίεβο, αλλά σε όλο το εύρος των ουκρανικών συνόρων, σε μια προσπάθεια εντοπισμού πιθανών απειλών. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν σήμερα την Ουκρανία ότι μια περαιτέρω ρωσική εισβολή είναι πιθανή μέσα στις επόμενες 48 ώρες. 

Π’ερα από το RQ-4 Global Hawk, και άλλα αεροσκάφη έχουν αναπτυχθεί αυτή τη στιγμή πάνω από την Ουκρανία, όπως το αεροσκάφος αναγνώρισης RC-135W Rivet Joint των ΗΠΑ και ένα ίδιο αεροσκάφος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Βρετανίας. Τα αεροσκάφη αυτά πραγματοποιούν αποστολές, συλλέγοντας πληροφορίες και μεταδίδοντάς τες σε πραγματικό χρόνο, για την προετοιμασία των θεάτρων στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Το RC-135W Rivet Joint της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας σε αποστολή συλλογής πληροφοριών πάνω από της Ουκρανία.

Ο εναέριος χώρος πάνω από την ανατολική Ουκρανία είναι.. «άδειος», αφού η παγκόσμια αεροπορία αποφεύγει να περάσει πάνω από την περιοχή, με τον φόβο της διευρυμένης ένοπλης σύρραξης στην ανατολική Ευρώπη να είναι στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και δεκαετίες.

Δεν έχει εντοπιστεί προς το παρόν κάποιο αεροσκάφος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας που να διεξάγει παρόμοιες αποστολές κοντά στα ουκρανικά σύνορα, αλλά πληροφορίες από το πρακτορείο Reuters αναφέρουν ότι δύο στρατιωτικά κονβόι κατευθύνονται από την Ρωσία προς το Ντονέτσκ. 

Ο εναέριος χώρος της ανατολικής Ουκρανίας είναι..«άδειος».