Ρουμανία: Κατέρριψε με Gepard ρωσικά drones στις όχθες του Δούναβη [vids]

Η Ρουμανία – χώρα μέλος του ΝΑΤΟ – άρχισε να καταρρίπτει ρωσικά drones πάνω από τον ουκρανικό εναέριο χώρο, στην μεθόριο άνωθεν του δέλτα του ποταμού Δούναβη.

Ένα βίντεο που κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνει αντιαεροπορικά πυροβόλα – πιθανότατα Gepard – να καταστρέφουν ρωσικά drones κοντά στο Ισμαήλ, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας επί του ποταμού Δούναβη.

Η Ρουμανία προχώρησε στην κίνηση αυτή καθώς ρωσικό drone εισήλθε στον εναέριο χώρο της και έπεσε στο έδαφός της.

Συγκεκριμένα την περασμένη Τετάρτη, 24/7/2024, οι ρουμανικές αρχές  ξεκίνησαν έρευνες για να εντοπίσουν πιθανά θραύσματα από ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) σε νοτιοανατολική περιοχή στα σύνορα με την Ουκρανία, ύστερα από νέους ρωσικούς βομβαρδισμούς με στόχο τη γειτονική χώρα.

«Το υπουργείο Άμυνας έδωσε εντολή για έρευνες στην περιοχή Πλαούρου προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά αντικείμενα που κατέπεσαν στο εθνικό έδαφος», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Λίγες ώρες αργότερα εντοπίστηκε το σημείο που φέρεται να έπεσε το ρωσικό drone, προκαλώντας και πυρκαγιά σε δασική περιοχή, όπως μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης που ανήρτησαν και το σχετικό βίντεο:

Πάντως η Βορειοατλαντική Συμμαχία ανακοίνωσε χθες 25/7/2024 ότι δεν υπάρχει ένδειξη πως τα συντρίμμια ρωσικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που βρέθηκαν στη Ρουμανία αποτελούν απόδειξη μιας σκόπιμης επίθεσης σε έδαφος του ΝΑΤΟ.

«Παρότι το ΝΑΤΟ δεν έχει καμιά πληροφορία που να δείχνει οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση από τη Ρωσία εναντίον συμμαχικού εδάφους, οι ενέργειες αυτές είναι ανεύθυνες και εν δυνάμει επικίνδυνες», ανέφερε εκπρόσωπος της Συμμαχίας σε ανακοίνωσή του.