Ο νυν πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, υποψήφιος της συμμαχίας που συγκροτούν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, η Εθνική Ένωση για την Πρόοδο της Ρουμανίας και το Συντηρητικό Κόμμα αναδείχθηκε πρώτος στον πρώτο γύρο των χθεσινών προεδρικών εκλογών στη χώρα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 40,01%.
Ο βασικός αντίπαλός του, ο υποψήφιος της Συμμαχίας Χριστιανών – Φιλελεύθερων, Κλάους Ιοάνις συγκέντρωσε ποσοστό 30,54%, σύμφωνα με τα μερικά αποτέλεσμα που ανακοινώθηκαν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, με καταμετρημένες τις ψήφους από 17.213 εκλογικά κέντρα, δηλαδή το 91,33% του συνόλου των εκλογικών κέντρων.
Ακολουθούν ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Κάλιν Ποπέσκου Ταριτσεάνου με 5,46% και η αρχηγός του Κόμματος Κίνημα Πολιτών Έλενα Ουντρέα με 4,51%, η ανεξάρτητη υποψήφια Μόνικα Ματσοβέι με 4,65% και ο υποψήφιος της Δημοκρατικής Ένωσης Ούγγρων Ρουμανίας, Κέλεμεν Χούνορ με 3,66%.
Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις δημοσκοπήσεις που εμφάνισαν τους Πόντα και Ιοάνις να αναμετρώνται στο δεύτερο γύρο των εκλογών, στις 16 Νοεμβρίου.Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, η καταμέτρηση των ψήφων έχει ολοκληρωθεί σε 20 επαρχίες και σε τρία διαμερίσματα του Βουκουρεστίου.
Επιπλέον έχουν συγκεντρωθεί τα εκλογικά αποτελέσματα από το 89,11% των εκλογικών κέντρων στο εξωτερικό.
Ο πρώην εισαγγελέας και ερασιτέχνης οδηγός ράλι, ο οποίος έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από δύο χρόνια, κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών επικρατώντας των άλλων 14 υποψηφίων χωρίς όμως να φαίνεται ότι μπορεί να αποφεύγει τον δεύτερο γύρο στις 16 Νοεμβρίου.
Η επικράτηση στην προεδρία του Πόντα θα μπορούσε να φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, η οποία πέρασε μια οδυνηρή περίοδο ύφεσης και περικοπών κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης και έκανε μικτή πρόοδο στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του πακέτου βοήθειας από το ΔΝΤ
Ως πρωθυπουργός, ο Πόντα, ήρθε σε ανοιχτή σύγκρουση με τον απερχόμενο πρόεδρο Τραϊάν Μπασέσκου, ειδικά μετά την προσπάθεια του ρουμάνου πρωθυπουργού να καθαιρέσει τον Μπασέσκου μέσω ενός δημοψηφίσματος το 2012 μια πολιτική ενέργεια που δέχτηκε έντονη κριτική από την ΕΕ και προκάλεσε την κατρακύλα του εθνικού νομίσματος της χώρας σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Ο πρόεδρος της χώρας των 20 εκατομμυρίων πολιτών μπορεί να εκτελεί εθιμοτυπικά καθήκοντα αλλά ασκεί επιρροή στην εκτελεστική και δικαστική εξουσία, στον διορισμό του νέου πρωθυπουργού, των δικαστών και των εισαγγελέων και μπορεί να μπλοκάρει τις προτάσεις της κυβερνητικής πολιτικής. Δεν είναι σαφές σε αυτό το στάδιο ποιος πολιτικός έχει επιλεγεί να αντικαταστήσει στην πρωθυπουργία τον Πόντα σε περίπτωση νίκης στις προεδρικές εκλογές.