Rostov-on-Don: «Βυθίσαμε το ρωσικό υποβρύχιο στην Κριμαία» ανακοίνωσε το Κίεβο

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι αφενός βύθισαν το ρωσικό υποβρύχιο Rostov-on-Don και αφετέρου ότι κατέστρεψαν ένα πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 στην περιοχή της Κριμαίας, με το Υπουργείο Άμυνας να δημοσιεύει επισήμως τα επιτυχημένα πλήγματα.

Από τη χθεσινή επίθεση υπέστησαν σημαντικές ζημιές σε τέσσερις εκτοξευτές του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν επιτυχώς και βύθισαν το ρωσικό υποβρύχιο Rostov-on-Don στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη ανακοίνωση που κάνει η Ουκρανία για την βύθιση ενός ρωσικού υποβρυχίου, με το Rostov-sur-Don να έχει βρεθεί παλαιότερα στο στόχαστρο των ουκρανικών πυραυλικών επιθέσεων στην Κριμαία, που είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές υλικές ζημιές αλλά όχι την βύθισή του, σε αντίθεση με το πρόσφατο αυτό πλήγμα.

Ειδικότερα, το Rostov-on-Don είχε χτυπηθεί στις 13 Σεπτεμβρίου 2023, όταν οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στην Κριμαία, όπου το ρωσικό αποβατικό πλοίο «Minsk» καταστράφηκε ολοσχερώς και το ρωσικό υποβρύχιο υπέστη εκτεταμένες ζημιές που το είχαν θέσει εκτός λειτουργίας για αρκετούς μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι τα ρωσικά υποβρύχια της αναβαθμισμένης κλάσης Kilo (εναλλακτική ονομασία Project 636.3) θεωρούνται από τα πιο αθόρυβα υποβρύχια στον κόσμο. Έχουν εκτόπισμα περίπου 4.000 τόνους, αναπτύσσουν ταχύτητα έως και 20 κόμβους, μπορούν να καταδύονται σε βάθος 300 μέτρων και έχουν την ικανότητα πλεύσης 45 ημερών.

Με πληροφορίες και από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters