Επιμέλεια ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Στην Ανατολική Μεσόγειο κάνει »απόβαση» το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό, πραγματοποιώντας για πρώτη φορά στην περιοχή κοινά γυμνάσια με τις ρωσικές δυνάμεις. Οι ασκήσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη από την Μαύρη Θάλασσα θα διαρκέσουν μία εβδομάδα ( μέχρι και τις 21 Μαΐου) αλλά στο Αιγαίο αναμένεται να βγουν το Σάββατο.
Πρόκειται, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, για την πρώτη φορά που κινεζικά πλοία συμμετέχουν σε ασκήσεις τόσο μακριά από τις κινεζικές ακτές.Βεβαίως πριν μερικές εβδομάδες 3 κινεζικά πολεμικά είχαν βρεθεί στον Πειραιά για επίσκεψη και φεύγοντας έκαναν μια μίνι συνεργασία με ελληνικά πολεμικά (passex).
Όπως επισημαίνουν αναλυτές οι ασκήσεις είναι μεν σχετικά περιορισμένης έκτασης δείχνουν όμως τον ενισχυόμενο βαθμό συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας, αλλά και το κοινό ενδιαφέρον για την περιοχή. Ενδιαφέρον που σχετίζεται με δρόμους μεταφοράς (δίαυλοι ναυσιπλοΐας για εμπορικές συναλλαγές, ενεργειακοί οδοί κλπ) , στρατιωτικής παρουσίας, επίδειξης σημαίας…. Γενικότερο ενδιαφέρον για παρουσία στην Μεσόγειο δείχνουν και άλλες χώρες τωn ΒRICS.
Η περιοχή για την σινο-ρωσική άσκηση που έχει δεσμευθεί με ρωσική Νotam, βρίσκεται μεταξύ Κύπρου και Συρίας.
Από …δίπλα η «PHOENIX EXPRESS 2015»
Τυχαίο ή όχι σε εξέλιξη βρίσκεται η πολυεθνική άσκηση «PHOENIX EXPRESS 2015»,που διεξάγεται από 11 έως 25 Μαΐου, στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στη βάση της Σούδας. Στην άσκηση συμμετέχουν πλοία και επιτελείς από την Ελλάδα, τις Η.Π.Α, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Ισπανία, το Μαρόκο, την Αλγερία, την Τουρκία, τη Μάλτα και την Τυνησία.
Οι συμμετοχές από Ρωσία και Κίνα
Στην άσκηση η Κίνα συμμετέχει με δύο φρεγάτες και ένα σκάφος ανεφοδιασμού, τα οποία από νωρίτερα ήταν στο Νοβοροσίσκ της Μαύρης Θάλασσας. Συνολικά, οι ασκήσεις εμπλέκουν από 9- 11 σκάφη, σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ των χωρών. Σίγουρο ειναι ότι συμμετέχουν δύο κινεζικές φρεγάτες, κλάσης Τζιανκάι, οι «Λινιού» και «Ουέιφανγκ», μαζί με το πλοίο ανεφοδιασμού «Ουεϊσανχού». Έξι ρωσικά πολεμικά πλοία θα συνοδεύσουν τα κινεζικά- άλλοι μιλούν για οκτώ πλοία.Η Ρωσία θα συνεισφέρει, μεταξύ άλλων πλοίων επιφανείας, το περιπολικό σκάφος «Πιτλίβι», το αερόστρωμνο(χόβερκραφτ) «Σαμούμ» και τουλάχιστον 4 φρεγάτες. Στις ασκήσεις νηοψίας θα συμμετάσχουν επίσης και μονάδες Ρώσων πεζοναυτών, από μονάδα του ναύσταθμοι Νοβοροσίσκ.
Η μοίρα του κινεζικού πολεμικού ναυτικού είχε επισκεφθεί την περασμένη εβδομάδα τον ρωσικό ναύσταθμο του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα, στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου της νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Tα αντικείμενα συνεργασίας
Τα γυμνάσια επικεντρώνονται σε ασκήσεις ασφάλειας, ανεφοδιασμού στη θάλασσα, αποστολές συνοδείας αλλά και ασκήσεις με πραγματικά πυρά. «Στόχος είναι οι δύο χώρες να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους και να αυξήσουν την ναυτική τους δύναμη έναντι κοινών απειλών» ανέφερε ο Κινέζος υπουργός Άμυνας, κ. Geng Yansheng την Πέμπτη.
Σε δηλώσεις του , ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας, κ. Ανατόλι Αντόνοφ, ανέφερε ότι η αμυντική συνεργασία με την Κίνα αποδεικνύει την κοινή αντίληψη για τις «προκλήσεις και απειλές» που δημιουργεί «η απόπειρα επιβολής γεωστρατηγικής μονομέρειας», υπονοώντας φυσικά τις ΗΠΑ. Ο κ. Αντόνοφ είπε ακόμα ότι το πολεμικό ναυτικό της χώρας του θα πραγματοποιήσει εκ νέου γυμνάσια με το κινεζικό, στη Θάλασσα της Ιαπωνίας αυτή τη φορά, τον Αύγουστο.
Στο παρελθόν, Κίνα και Ρωσία έχουν πραγματοποιήσει κοινές ασκήσεις στον Ειρηνικό- συνολικά έχουν κάνει 4 κοινές ναυτικές ασκήσεις
Διαβάστε ακόμη:
Ρωσία – Κίνα: Ισχυρό μήνυμα με κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στην Μεσόγειο – ΒΙΝΤΕΟ
Ψάχνουν «NATOϊκή βιτρίνα» για τα όπλα τους στην Ελλάδα οι Κινέζοι