OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Το σύνταγμα άλλαξε και δίνει στον Πούτιν τη δυνατότητα να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036!

11/03/2020 - 15:08
Πούτιν
Share on FacebookShare on Twitter

Οι συνταγματικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στον Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2024 πέρασαν σήμερα από την κάτω βουλή της Ρωσίας, ανοίγοντας τον δρόμο για ενδεχόμενη παραμονή του στην εξουσία έως το 2036.

Ο Πούτιν, 67 ετών, που κυριαρχεί στο ρωσικό πολιτικό τοπίο για δύο δεκαετίες είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός, έκανε μια δραματική εμφάνιση στο σώμα χθες προκειμένου να επιχειρηματολογήσει υπέρ του ότι οι περιορισμοί στην θητεία δεν είναι τόσο σημαντικοί σε περιόδους κρίσης.

Ο Πούτιν, πρώην αξιωματικός της KGB, θα πρέπει με βάση τα ισχύοντα σήμερα στο Σύνταγμα να αποχωρήσει στις 2024, οπότε η δεύτερη διαδοχική και τέταρτη προεδρική θητεία του φθάνει στο τέλος της. Όμως η συνταγματική αναθεώρηση την οποία υποστήριξε θέτει επίσημα την καταμέτρηση της προεδρικής θητείας στο μηδέν.

Η αποτελούμενη από 450 βουλευτές κρατική Δούμα, η κάτω βουλή, τάχθηκε σήμερα υπέρ της αλλαγής, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, με 383 ψήφους στην τρίτη και τελική ανάγνωση. Κανείς δεν ψήφισε κατά, αλλά 43 βουλευτές απείχαν. Είκοσι τέσσερις βουλευτές ήταν απόντες.

Αν, όπως αναμένουν οι επικριτές του Πούτιν, το συνταγματικό δικαστήριο εγκρίνει την τροποποίηση και αυτή υποστηριχθεί με πανεθνική ψηφοφορία τον Απρίλιο, ο Πούτιν θα μπορεί να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2024.

Αν το κάνει, και η υγεία του και η εκλογική τύχη του το επιτρέψουν, θα μπορούσε να μείνει στον θώκο για άλλες δύο εξαετείς θητείες έως το 2036 οπότε θα είναι 83 ετών και θα έχει περάσει 36 χρόνια στην κορυφή της ρωσικής πολιτικής.

Ο επικριτής του Κρεμλίνου και πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι έχει πει πως πιστεύει ότι ο Πούτιν θα προσπαθήσει τώρα να γίνει ισόβιος πρόεδρος.

Ο Πούτιν δεν έχει πει ποια είναι τα σχέδιά του για το μέλλον μετά το 2024, αλλά είπε πως δεν ευνοεί την πρακτική που ίσχυε κατά τη σοβιετική περίοδο, όταν οι ηγέτες παρέμεναν μέχρι τον θάνατό τους στον θώκο.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε τον Ιανουάριο μια μεγάλη αναδιοργάνωση της ρωσικής πολιτικής και μια συνταγματική αναθεώρηση, την οποία το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει αναδιανομή της εξουσίας από την προεδρία στο κοινοβούλιο.

Όμως οι επικριτές του Πούτιν λένε πως η μεταρρύθμιση είναι απλώς προπέτασμα καπνού προκειμένου η κυβερνώσα ελίτ της χώρας να μπορέσει να διατηρήσει τον Πούτιν στην εξουσία και μετά το 2024.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης έχουν πει πως σχεδιάζουν να διοργανώσουν διαδηλώσεις ήδη από την Παρασκευή εναντίον της κίνησης που θα επιτρέψει στον Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία. Τα σχέδιά τους περιπλέκονται ωστόσο από μια εντολή από την κυβέρνηση της Μόσχας η οποία έχει απαγορεύσει τις δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των 5.000 ατόμων έως τις 10 Απριλίου λόγω κινδύνων που συνδέονται με τον κοροναϊό.

Δύο άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν με πανό έξω από τη Δούμα σήμερα. Ένας από αυτούς ο Γκλεμπ Τουμάνοφ, 31 ετών, δήλωσε πως είναι μέλος του κόμματος Γιάμπλοκο, και κρατούσε ένα πανό που καλούσε την κίνηση «σφετερισμό της εξουσίας».

«Είμαι εδώ λόγω της επιθυμίας του Βλαντίμιρ Πούτιν να μείνει για πέμπτη, ή ίσως και για έκτη, θητεία», δήλωσε ο Τουμάνοφ.

«Είναι απλώς λυπηρό. Και θυμίζει τη Σοβιετική Ένωση. Προφανώς δεν έχω ζήσει πολύ καιρό στη Σοβιετική Ένωση, αλλά ούτε και έχω οποιαδήποτε επιθυμία να το κάνω».

Οι αλλαγές που ενέκρινε σήμερα η Δούμα θα πρέπει να εγκριθούν και από άλλα τμήματα της ρωσικής νομοθετικής εξουσίας, περιλαμβανομένης της άνω βουλής αργότερα σήμερα. Δεν αναμένονται σημαντικές αντιθέσεις.

Tags: ΕΚΛΟΓΕΣΠΟΥΤΙΝΡΩΣΙΑΣΥΝΤΑΓΜΑΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Related Posts

εκεχειρία
ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο σε Ζελένσκι: «Εκεχειρία Χριστουγέννων στην Ουκρανία; Όχι, θέλουμε ειρηνευτική συμφωνία»

16/12/2025 - 12:41
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: «Να καθιερωθούν πρώτα οι εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία πριν τις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό»

16/12/2025 - 12:03
Eurofighter
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Eurofighter στην Τουρκία: Το 2030 η παράδοση των πρώτων μαχητικών – Θα ενσωματώνουν Meteor και τουρκικά πυρομαχικά

16/12/2025 - 11:32

Διαβάστε Επίσης

Κρεμλίνο σε Ζελένσκι: «Εκεχειρία Χριστουγέννων στην Ουκρανία; Όχι, θέλουμε ειρηνευτική συμφωνία»

Γαλλία: «Να καθιερωθούν πρώτα οι εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία πριν τις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό»

Eurofighter στην Τουρκία: Το 2030 η παράδοση των πρώτων μαχητικών – Θα ενσωματώνουν Meteor και τουρκικά πυρομαχικά

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι κατέλαβε το Κουπιάνσκ λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Ζελένσκι [vid]

Τραμπ: «Πιο κοντά από ποτέ η επίτευξη συμφωνίας τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία» [vid]

ΗΠΑ: «Σκοτώθηκαν οκτώ ναρκωτρομοκράτες σε νέες αεροπορικές επιδρομές κατά σκαφών στον Ειρηνικό» [vid]

Ο Τραμπ κατέθεσε μήνυση στο BCC απαιτώντας τουλάχιστον 5 δισεκ. δολάρια ως αποζημίωση [vids]

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: «Οι δράστες φαίνεται πως είχαν υιοθετήσει με την ιδεολογία του ISIS»

Top News

Έντι Γαβριηλίδης για Lady Gaga: Πούλησα το φόρεμα που της έφτιαξα γιατί είχα ξεμείνει από χρήματα

Στο Παρά Πέντε: Το τρέιλερ του επετειακού επεισοδίου που θα προβληθεί από το Mega στις 23 Δεκεμβρίου

Κάτια Ταραμπάνκο: Χώρισε λίγο πριν παντρευτεί - «Δεν ευδοκίμησε η σχέση, επέστρεψα στο σπίτι μου»

Ιωάννα Τούνη για Δημήτρη Αλεξάνδρου: Το παιδί μου θα έχει ψυχολογικά αν δε μπορεί να ξεχωρίσει την αλήθεια από το ψέμα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert