Ρωσία: Θα έχουμε τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο λόγω των απειλών στα σύνορά μας

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η διαταγή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ώστε η Ρωσία να αποκτήσει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο χρειαζόταν προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυξανόμενες απειλές στα δυτικά σύνορα και η αστάθεια στα ανατολικά.

Ο Πούτιν διέταξε χθες, Δευτέρα, την αύξηση του μεγέθους του τακτικού ρωσικού στρατού κατά 180.000 στρατιώτες ώστε οι εν ενεργεία στρατιώτες να φθάσουν το 1,5 εκατομμύριο, σε μια κίνηση που θα καταστήσει τον ρωσικό στρατό τον δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο έπειτα από εκείνον της Κίνας.

«Αυτό οφείλεται στον αριθμό των απειλών που υφίστανται για τη χώρα μας κατά μήκος της περιμέτρου των συνόρων μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους. «Προκαλείται από το εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον στα δυτικά σύνορά μας και την αστάθεια στα ανατολικά σύνορά μας. Αυτό απαιτεί τη λήψη κατάλληλων μέτρων».

Σύμφωνα με στοιχεία του κέντρου σκέψης Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (International Institute for Strategic Studies – IISS), η αύξηση αυτή θα έχει αποτέλεσμα η Ρωσία να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία σε αριθμό εν ενεργεία στρατιωτών μάχης που έχει στη διάθεσή της και τον δεύτερο μεγαλύτερο μετά την Κίνα σε μέγεθος.

Η κίνηση αυτή, η τρίτη φορά που ο Πούτιν διευρύνει τις γραμμές του στρατού αφότου έστειλε τους στρατιώτες του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, έρχεται καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται αργά στην ανατολική Ουκρανία σε τμήματα μιας τεράστιας πρώτης γραμμής μήκους 1.000 χιλιομέτρων και προσπαθούν να εκδιώξουν ουκρανικές δυνάμεις από την περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας.

Ο Αντρέι Καρταπόλοφ, πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε τη Δευτέρα πως μέρος του σκεπτικού για τη διεύρυνση ήταν να δημιουργηθούν νέες δομές και στρατιωτικές μονάδες προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια στη βορειοδυτική Ρωσία μετά την ένταξη της γειτονικής Φινλανδίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία έχει εκφράσει επίσης ανησυχίες σχετικά με αυτό που αποκαλεί αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της Ιαπωνίας με την υποστήριξη των ΗΠΑ και ενδεχόμενα σχέδια για ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων εκεί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters