Ρωσία: Τακτική «καρότο και μαστίγιο» είναι η αναγνώριση της γενοκτονίας Αρμενίων από τις ΗΠΑ

Η αναγνώριση από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν της γενοκτονίας των Αρμενίων είναι μάλλον μέρος του παιγνιδιού «μαστίγιο και καρότο», και όχι επιθυμία συμπόνιας προς τον λαό της Αρμενίας και επιθυμία να κατανοήσει την ιστορία, εκτιμά η Ρωσία.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας στο «Πρώτο κανάλι» της ρωσικής τηλεόρασης δήλωσε ότι:

«Νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό αυτή η αναγνώριση της γενοκτονίας εκ μέρους της Ουάσιγκτον, το πιθανότερο, συνιστά συστατικό μέρος αυτού του αγαπημένου παιγνιδιού (που λέγεται) μαστίγιο και καρότο» δήλωσε ο Πεσκόφ προσθέτοντας ότι αυτή η αναγνώριση «δεν συνιστά επιθυμία συμπόνιας προς τον Λαό της Αρμενίας, ούτε επιθυμία να κατανοήσει σε βάθος την ιστορία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, η τουρκική Εθνοσυνέλευση καταδίκασε την δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, λέγοντας πως: «Καταδικάζουμε έντονα τη δήλωση του Μπάιντεν σχετικά με τα γεγονότα του 1915, που περιέχει τα επιχειρήματα του αρμενικού λόμπι, και απορρίπτουμε αυτήν την αβάσιμη συκοφαντία, η οποία δεν έχει κανένα νόημα παρά μόνο την παραποίηση της ιστορίας για πολιτικούς λόγους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει κανένα νομικό και ηθικό δικαίωμα να κρίνει επί ιστορικών θεμάτων, η δήλωσή του δεν έχει νομική ισχύ», αναφέρει το ψήφισμα.

Οι βουλευτές στην Τουρκία κάλεσαν τον Μπάιντεν να «επανεξετάσει» την απόφασή του, η οποία «αναπόφευκτα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters