Ρωσία: Συνοριοφύλακες δέχθηκαν πυρά στα σύνορα με την Ουκρανία – Απειλές για βόμβες στο Μπέλγκοροντ

Ρώσος περιφερειακός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι οι συνοριοφύλακες στην περιοχή Κουρσκ στη δυτική Ρωσία, που συνορεύει με την Ουκρανία δέχθηκαν πυρά, ενώ σχολεία στη κοντινή πόλη Μπέλγκοροντ εκκενώθηκαν μετά από απειλή για βόμβα, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Η Μόσχα, η οποία έστειλε χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιτέθηκε σε ρωσικούς στόχους πέρα ​​από τα σύνορα.

«Χθες… προσπάθησαν να ρίξουν πυρά στη θέση των συνοριοφυλάκων μας στην περιοχή Σουντζάνσκι», δήλωσε ο Ρομάν Σταρόβοιτ, κυβερνήτης της περιοχής Κουρσκ.

«Οι Ρώσοι συνοριοφύλακες απάντησαν στα πυρά… Δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές από την πλευρά μας». Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις πληροφορίες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι δεν έχει ακόμη λεπτομέρειες για τα επεισόδια στις δύο ρωσικές περιοχές, αλλά χαρακτήρισε τις αναφορές ως «σοβαρές». Απαντώντας σε ερώτηση για το περιστατικό στα σύνορα, ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας είπε: «Δεν έχουμε τέτοιες πληροφορίες».

Στο Μπέλγκοροντ τα σχολεία εκκενώθηκαν μετά από απειλές για βόμβες

Ο Σταρόβοιτ είπε ότι αξιωματούχοι ήταν σε επαφή με το υπουργείο Άμυνας και προέτρεψαν τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι. Σε ξεχωριστά σχόλια στο πρακτορείο ειδήσεων RIA, είπε ότι τα πυρά που εκτοξεύτηκαν στο συνοριακό πέρασμα Σούτζα δεν είχαν φτάσει στο ρωσικό έδαφος.

Ο δήμαρχος της ρωσικής πόλης Μπέλγκοροντ, περίπου 35 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ότι τα σχολεία εκκενώθηκαν μετά από απειλές για βόμβες.

«Κατανοούμε ότι αυτό είναι μέρος της «εκστρατείας πίεσης» εναντίον της περιοχής μας», δήλωσε ο δήμαρχος Άντον Ιβάνοφ, χωρίς να πει ποιος πιστεύει ότι ευθύνεται για τις απειλές.

Η Ρωσία κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα τα ουκρανικά στρατιωτικά ελικόπτερα ότι πραγματοποίησαν αεροπορική επίθεση εναντίον αποθήκης καυσίμων στο Μπέλγκοροντ, έναν από τους κύριους κόμβους υλικοτεχνικής υποστήριξης της Ρωσίας για τη στρατιωτική της εκστρατεία στην Ουκρανία. Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος αρνήθηκε την ευθύνη.

Φωτογραφία αρχείου Reuters