Ρωσία: Συνελήφθη ο Υποστράτηγος Βαλέρι Μουμιντζχανόφ για δωροδοκία – Η ένατη υπόθεση διαφθοράς υψηλόβαθμου στελέχους

REUTERS/Shamil Zhumatov

Δεν έχουν τέλος οι συλλήψεις υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματικών που κατηγορούνται για διαφθορά, δωροδοκίες και υπεξαίρεση χρημάτων, καθώς ο αναπληρωτής διοικητικής της Στρατιωτικής Περιφέρειας του Λένινγκραντ, ο Υποστράτηγος Βαλέρι Μουμιντζχανόφ συνελήφθη από τις αρμόδιες αρχές την περασμένη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας, ο Ρώσος ανώτατος αξιωματικός συνελήφθη στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας με κατηγορίες που αφορούν απάτη, κατάχρηση εξουσίας και δωροδοκία ενός ποσού που υπερβαίνει τα 20 εκατομμύρια ρούβλια, σε μια χρονική συγκυρία που το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας εφαρμόζει σκληρή και αυστηρή πολιτική καταπολέμησης της διαφθοράς.

Πρόκειται για την ένατη υπόθεση στην οποία κορυφαίος στρατιωτικός αξιωματούχος συλλαμβάνεται για διαφθορά τους τελευταίους μήνες, με σημείο αναφοράς την σύλληψη του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας, Τιμούρ Ιβάνοφο και την αντικατάσταση του Σεργκέι Σοϊγκού από τον Αντρέι Μπελούσοφ στην ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας.

Με άλλα λόγια, είναι σαφές πλέον ότι αρκετοί από τους συνεργάτες του τέως Υπουργού Άμυνας μεταξύ των οποίων και ο Βαλέρι Μουμιντζχανόφ, βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών με την καινούργια πολιτική ηγεσία των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων να εφαρμόζει πολιτική μηδενικής ανοχής σε περιπτώσεις δωροδοκιών.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι αρμόδιες αρχές στη Ρωσία αναφέρουν ότι ο Βαλέρι Μουμιντζχανόφ, ο οποίος την περίοδο αυτή ήταν επικεφαλής τμήματος προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας, δωροδοκήθηκε από προμηθευτές για εξασφαλίσουν σύμβαση για την πώληση στρατιωτικών στολών και στρατιωτικού υλικού, η οποία τελικά κοστολογήθηκε στα 1,5 δισεκατομμύρια ρούβλια.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Ερευνητική Επιτροπή ξεκίνησε εις βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Πάβελ Ποπόφ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Ο Ποπόφ, ως υπεύθυνος για την ανάπτυξη, την συντήρηση και τη λειτουργία του Πάρκου Πατριώτης, πλούτισε σε βάρος της εγκατάστασης αυτής». Επίσης, ο Υποστράτηγος Βλαντίμιρ Σέστεροφ και ο Βιτσισλάβ Αχμέντοφ, διευθυντής του στρατιωτικού θεματικού πάρκου «Ο Πατριώτης» κοντά στη Μόσχα, είχαν συλληφθεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα ως ύποπτοι για απάτη.

Με πληροφορίες από: AP News / Φωτογραφία αρχείου Reuters