Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι δεν τηρούνται οι διατάξεις της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που διευκολύνει τις ρωσικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων και ότι η Μόσχα δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση σχετικά με το αν η συμφωνία θα πρέπει να παραταθεί.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Δύση δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για τον μετριασμό των κυρώσεων στις ρωσικές βιομηχανίες υλικοτεχνικών υποδομών(logistics), πληρωμών και ασφάλισης, ώστε να διευκολυνθούν οι ρωσικές εξαγωγές. Η συμφωνία, που συνήφθη τον Ιούλιο για 120 ημέρες, πρόκειται να λήξει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.
Επίσης, το Κρεμλίνο κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι τον Μάρτιο αποσύρθηκε από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία «με εντολή» των Ηνωμένων Πολιτειών, παρόλο που είχε επιτευχθεί «μια πολύ, πολύ δύσκολη ισορροπία» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.
«Η Ουκρανία αποχώρησε ξαφνικά από τις διαπραγματεύσεις»
«Το κείμενο ήταν πράγματι έτοιμο. (…) Και τότε, ξαφνικά, η ουκρανική πλευρά εξαφανίστηκε από το ραντάρ, (δήλωσε) ότι δεν ήθελε πλέον να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, λέγοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκρινε «προφανές» ότι «μια τέτοια απόρριψη των ήδη συμφωνημένων συμφωνιών συνέβη σαφώς με εντολή της Ουάσινγκτον». «Είναι προφανές», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
«Η ουκρανική πλευρά δήλωσε την απροθυμία της να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, και στη συνέχεια αυτή η απροθυμία μετατράπηκε στην πραγματικότητα σε νόμο που απαγορεύει στην ουκρανική πλευρά και στον Ουκρανό πρόεδρο και σε όλους τους άλλους να διαπραγματεύονται με τη Ρωσία και με τον πρόεδρο Πούτιν», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Χθες Τετάρτη, ο πρόεδρος της Γουινέας Μπισάου, Ουμάρο Σισσόκο Εμπαλο, δήλωσε στο Κίεβο ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο είχε επισκεφθεί την προηγούμενη ημέρα, «είχε εκφράσει την ιδέα ότι ήταν έτοιμος να διαπραγματευτεί με τον πρόεδρο Ζελένσκι».
Ερωτηθείς σχετικά με τις παρατηρήσεις αυτές, ο κ. Πεσκόφ διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη να εγγυηθεί τα συμφέροντά της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
«Θέλουμε, αλλά σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για πλήρη απροθυμία από την πλευρά της Ουκρανίας», εξέφρασε τη λύπη του, προσθέτοντας ότι «δεν υπήρξε συγκεκριμένο μήνυμα» από την ουκρανική προεδρία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters