Ρωσία: «Στα πρόθυρα διάλυσης οι σχέσεις με τις ΗΠΑ – Απαράδεκτες οι δηλώσεις Μπάιντεν»

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Ρωσία, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι εκλήθη ο Αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα, στον οποίο έγινε διάβημα διαμαρτυρίας για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος για τον Πούτιν, και μέσω του οποίου διαμηνύθηκε ότι οι δηλώσεις αυτές θέτουν τις σχέσεις ΗΠΑ– Ρωσίας στα πρόθυρα της διακοπής.

Στις 17 Μαρτίου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφερόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον χαρακτήρισε «αιμοσταγή δικτάτορα και στυγνό εγκληματία, που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο κατά του λαού της Ουκρανίας», ενώ μια ημέρα νωρίτερα τον είχε χαρακτηρίσει «εγκληματία πολέμου».

Oι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι η Ρωσία εκτόξευσε υπερηχητικούς πυραύλους

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν από ανεξάρτητες πηγές ούτε να διαψεύσουν τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι έπληξε το περασμένο Σαββατοκύριακο ουκρανικό στόχο με υπερηχητικούς πυραύλους, αλλά η χρήση ενός τέτοιου όπλου έχει ελάχιστη σημασία από στρατιωτικής άποψης, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

«Ενδεχομένως με αυτό να θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στην Δύση», δήλωσε ο αξιωματούχος τηρώντας το καθεστώς της ανωνυμίας. Από στρατιωτικής άποψης, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, «αυτό δεν έχει πρακτικά και πολύ μεγάλη σημασία».

Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι – για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα – χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους για να πλήξει στόχους στην Ουκρανία, για να καταστρέψει απόθεμα καυσίμων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP / Φωτογραφία αρχείου Reuters