Ρωσία: Σεισμική δόνηση 2,5R προκάλεσε η έκρηξη των πυρομαχικών στην Τβερ μετά την επίθεση ουκρανικών drones [vid]

Social media/via REUTERS

Πληθαίνουν οι πληροφορίες για τις συνέπειες της επίθεσης των ουκρανικών drones στην περιφέρεια Τβερ της Ρωσίας, αν και το τοπίο παραμένει θολό.

Ο τοπικός κυβερνήτης της Τβερ, Ιγκόρ Ρουντένια, ισχυρίστηκε ότι η αντιαεροπορική άμυνα της Ρωσίας απέκρουσε όλα τα ουκρανικά drones και απλώς τα συντρίμμια τους πέφτοντας προκάλεσαν «κάποια» πυρκαγιά, την οποία οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν να θέσουν υπό έλεγχο.

Ωστόσο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας στην ημερήσια επίσημη ενημέρωσή του δεν ανακοίνωσε κάποια δραστηριότητα της αντιαεροπορικής άμυνας στην περιφέρεια Τβερ.

Κι ενώ οι εκρήξεις στην περιοχή συνεχίζονται μέχρι και αυτή την ώρα, παρατηρητήριο της ηφαιστειακής δραστηριότητας κατέγραψε σεισμική δόνηση 2,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ την ώρα που τα ουκρανικά drones – ή τα συντρίμμια τους κατά τον τοπικό κυβερνήτη – έπεφταν στο Τόροπετς ( ή Ταραπέτσκι) της περιφέρειας Τβερ.

Την κύρια σεισμική δόνηση – που καταγράφηκε στην επιφάνεια του εδάφους (0 m υψόμετρο) ακολούθησαν πολλές άλλες μικρότερες.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι οι τοπικές αρχές αναγκάστηκαν να απομακρύνουν πολλούς κατοίκους από την περιοχή, ενώ τα σχολεία σήμερα θα παραμείνουν κλειστά.

Ουκρανικοί λογαριασμοί στο X/Twitter και το Telegram αναφέρουν πως στην ουκρανική επίθεση πήραν μέρος πάνω από 100 drones, ενώ υποστηρίζουν πως αυτό που χτυπήθηκε ήταν μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών.

Κατά ορισμένους στην ίδια αποθήκη υπήρχαν και δεκάδες ιρανικής κατασκευής drones Shahed, ενώ άλλοι αναφέρουν πως στον ίδιο χώρο υπήρχαν πύραυλοι για συστήματα S-300 και S-400, Iskander και βόμβες KAB, εξ ού και οι ισχυρότατες εκρήξεις.

Πηγή των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας (SBU) ανέφερε πως τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη drones προκάλεσαν «εξαιρετικά ισχυρή έκρηξη» και «κατέστρεψαν κυριολεκτικά» αυτή την αποθήκη της Κεντρικής Διεύθυνσης Πυραύλων και Πυροβολικού του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στην πόλη Τορόπετς.

«Η αποθήκη περιείχε πυραύλους για τα τακτικά πυραυλικά συστήματα Iskander, τα τακτικά πυραυλικά συστήματα Tochka-U, κατευθυνόμενες βόμβες και οβίδες του πυροβολικού», ανέφερε η ίδια πηγή.

Οι πληροφορίες αυτές δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθούν, ενώ επισήμως η Ρωσία σπανιότατα αναφέρεται στις απώλειες δυνάμεων ή πυρομαχικών της.