Ρωσία: Οριστική η απόφαση για αποχώρηση από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας – Διεθνείς αντιδράσεις

Η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας σημαίνει ότι «ανακαλούνται από τη ρωσική πλευρά οι εγγυήσεις για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, οι οποίες είχαν εκδοθεί», ανέφερε η Ρωσία στον ναυτιλιακό οργανισμό του ΟΗΕ, τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΔΝΟ), σύμφωνα με απόσπασμα από επιστολή, η οποία περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι «θα ληφθούν προληπτικές απαραίτητες ενέργειες και μέτρα αντίδρασης για την εξουδετέρωση απειλών που θέτει το καθεστώς του Κιέβου στην περιοχή, με δεδομένες τις συνεχιζόμενες ένοπλες προκλήσεις και τις απόπειρες επίθεσης σε ρωσικούς στρατιωτικούς και μη στρατιωτικούς στόχους».

Παράλληλα, ένας Ρώσος υψηλόβαθμος αξιωματούχος στον ΟΗΕ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, δήλωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας να μην παρατείνει τη συμφωνία είναι οριστική και δεν προγραμματίζονται άλλες συνομιλίες.

Διεθνείς αντιδράσεις για την απόφαση του Πούτιν

Ως «άσχημα νέα» για όλον τον κόσμο περιγράφει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς την υπαναχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Είναι άσχημο μήνυμα ότι ο Πούτιν δεν θέλει να ανανεώσει την συμφωνία για τα σιτηρά. Δείχνει σε όλους μας ότι η Ρωσία δεν αισθάνεται υπεύθυνη για την αρμονική συνύπαρξη και με την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας απειλεί όλον τον κόσμο», γράφει ο κ. Σολτς σε ανάρτησή του στο Twitter.

Το Παρίσι κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να σταματήσει τον «εκβιασμό», καταδικάζοντας την απόφαση της Μόσχας να αναστείλει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας. «Η Ρωσία είναι η μόνο υπεύθυνη για το μπλοκάρισμα της ναυσιπλοΐας σε αυτόν τον θαλάσσιο χώρο και επιβάλει παράνομο αποκλεισμό στα ουκρανικά λιμάνια», αναφέρει η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο «θα πληρώσουν το τίμημα» της απόφασης της Ρωσίας να τερματίσει τη συμμετοχή της στη συμφωνία, κατήγγειλε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να τερματίσει την εφαρμογή της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης των ρωσικών εγγυήσεων ασφαλείας για τη ναυσιπλοΐα στη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα».

Η Ρωσία οφείλει να ανανεώσει την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά (BSGI) και να δεσμευτεί για την πλήρη εφαρμογή της, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η αναστολή της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας «θα επιδεινώσει την επισιτιστική ασφάλεια και θα βλάψει εκατομμύρια» ανθρώπους, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa / Φωτογραφία αρχείου Reuters