Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο περί έκτακτης χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους χωρίς να περιλαμβάνει τη βοήθεια προς την Ουκρανία δεν υποδηλώνει ότι η στήριξη των πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ προς την Ουκρανία πρόκειται να αλλάξει σύντομα.
«Θα συνεχίσουν τη στήριξή τους», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Δεν θα πρέπει να πιστέψουμε ότι κάτι άλλαξε: είναι απλά σόου για την κοινή γνώμη, είναι για τον θόρυβο».
«Αιχμές» Μπάιντεν προς τους Ρεπουμπλικάνους
Υπενθυμίζεται πως η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε χθες βράδυ ένα έκτακτο μέτρο με το οποίο θα επιτραπεί να συνεχιστεί να χρηματοδοτείται προσωρινά το ομοσπονδιακό κράτος, μόλις τρεις ώρες προτού ενσκήψει το shutdown, η αναστολή λειτουργίας διαφόρων δημοσίων υπηρεσιών. Ωστόσο στο μέτρο που εγκρίθηκε δεν συμπεριελήφθη ένα νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία.
«Θέλω να πω στους συμμάχους μας, στον αμερικανικό λαό και στον λαό της Ουκρανίας, μπορείτε να βασιστείτε στην υποστήριξή μας. Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
Επέκρινε τους Ρεπουμπλικάνους που εμποδίζουν συνομιλίες για τις κρατικές δαπάνες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φτάνει πια. (…) Κουράστηκα με τις ριψοκίνδυνες μικροπολιτικές». Παράλληλα τόνισε πως οι Ρεπουμπλικάνοι δεσμεύτηκαν να εγκρίνουν την επιπρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία, μέσω ξεχωριστής ψηφοφορίας.
Η αμερικανική βοήθεια
Οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει πάνω από 43,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας προς την Ουκρανία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστηρίζει ότι η Δύση θα αποτύχει στην προσπάθειά της να νικήσει τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία και ετοιμάζει τη ρωσική οικονομία για μακρύ πόλεμο, αυξάνοντας την παραγωγή όπλων και τις αμυντικές δαπάνες.
Ο Ριαμπκόφ δήλωσε επίσης ότι οι αμερικανικής κατασκευής πύραυλοι που καλύπτονταν προηγουμένως από την ανενεργή πλέον συνθήκη INF για τις πυρηνικές δυνάμεις μεσαίου βεληνεκούς μπορεί να εμφανιστούν στην Ευρώπη και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε από την συνθήκη το 2019. Η Ρωσία έχει έκτοτε δηλώσει ότι δεν θα αναπτύξει τέτοια όπλα υπό τον όρο να μην το κάνει ούτε η Ουάσινγκτον.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters