Ρωσία: «Νιέτ» σε ενδεχόμενη αναπτυξη ειρηνευτικού ευρωπαϊκού στρατιωτικού σώματος στην Ουκρανία

Η ιδέα για την ανάπτυξη ευρωπαϊκού ειρηνευτικού στρατιωτικού σώματος στα – μήκους περίπου χιλίων χιλιομέτρων – σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία κυοφορείται εδώ και καιρό.

Διατυπώθηκε αμυδρά για πρώτη φορά από τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ αποτέλεσε και αντικείμενο συζήτησης του Γάλλου προέδρου με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ στα μέσα Δεκεμβρίου. Ήδη κάποιες χώρες εμφανίζονται θετικές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Κι αυτό ενόψει της εγκατάστασης στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ και ιδίως της ανησυχίας ότι οι ΗΠΑ θα «αποδεσμευθούν» από τον πόλεμο στην Ουκρανία ή θα πιέσουν ασφυκτικά για τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Σε μια πρώτη αντίδραση μετά την συνάντηση Μακρόν και Τουσκ, η Ρωσία είχε αναφέρει στις 16.12.2024 – δια του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ – ότι «είναι προφανώς πρόωρο να μιλήσουμε (…) για στρατιώτες διατήρησης της ειρήνης».

Στο θέμα επανήλθε σήμερα 30.12.2024 ο υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία αντιτίθεται σε ενδεχόμενη ανάπτυξη ευρωπαϊκού αποσπάσματος στην Ουκρανία σε περίπτωση που επιτευχθεί ειρήνη με τη Μόσχα.

«Οπωσδήποτε δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τις προτάσεις που διατυπώθηκαν εξ ονόματος των εκπροσώπων της ομάδας του νεοεκλεγέντος (Αμερικανού) προέδρου (Ντόναλντ Τραμπ) με σκοπό να μετατεθεί κατά 20 χρόνια η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και για ένα απόσπασμα διατήρησης της ειρήνης που θα αποτελείται από «βρετανικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις» στην Ουκρανία», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει πει από την πλευρά του ότι ο όρος για τις – προς το παρόν απίθανες – συνομιλίες με τη Ρωσία για ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός είναι η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας εκ μέρους των δυτικών συμμάχων.

Όσο για τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, εξακολουθεί να απαιτεί την παράδοση της Ουκρανίας, την αποκήρυξη εκ μέρους της της ένταξης στο ΝΑΤΟ και αξιώνει η Ρωσία να διατηρήσει τα ουκρανικά εδάφη που έχει προσαρτήσει.

Πηγή: Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ