Ρωσία: Με εντολή Πούτιν αυξάνεται το προσωπικό του στρατού κατά 180.000 άτομα

REUTERS/Maxim Shemetov

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα, Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024, διάταγμα για την αύξηση του αριθμού των στρατιωτών του ρωσικού στρατού κατά 180.000, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ενεργών στρατιωτικών σε 1,5 εκατομμύριο.

Το διάταγμα, το οποίο τίθεται σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου 2024, ορίζει τον συνολικό αριθμό στρατιωτικού προσωπικού εντός του ρωσικού στρατού σε 2.389.139, συμπεριλαμβανομένων 1,5 εκατομμυρίου στρατιωτικών.

Είναι η τρίτη επέκταση του στρατού από τότε που ξεκίνησε η πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Οι προηγούμενες αυξήσεις στρατευμάτων έγιναν τον Αύγουστο του 2022 με επιπλέον 137.000 στρατιωτικούς και τον περασμένο Δεκέμβριο με επιπλέον 170.000.

Ο Πούτιν διέταξε επίσης τη διάθεση κεφαλαίων από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της Ρωσίας στο Υπουργείο Άμυνας για την υποστήριξη αυτών των πρόσθετων στρατευμάτων.

Για το τελευταίο διάταγμα του 2023, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε δηλώσει ότι η αύξηση του μεγέθους των Ενόπλων Δυνάμεων θα προέλθει από «πολίτες που επιθυμούν να υπηρετήσουν με σύμβαση», χωρίς σημαντική αύξηση στη στράτευση για τακτική στρατιωτική θητεία και χωρίς σχέδια για επιστράτευση.

Η Μόσχα απέδωσε την αύξηση των στρατευμάτων «στις αυξανόμενες απειλές για τη χώρα που σχετίζονται με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση [όπως αποκαλεί τον πόλεμο στην Ουκρανία] και τη συνεχιζόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ».

Πηγή: TASS / Φωτογραφία αρχείου Reuters