Ρωσία: Ματαιώθηκε δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχιο

Ρωσικό υποβρύχιο ματαίωσε τη δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από πυρηνικό υποβρύχιο κατά την διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων στρατηγικής σημασίας με την ονομασία Grom-2019 που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα υπό την επίβλεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Κ-44 Ryazan, το οποίο ανήκει στον ρωσικό Στόλο του Ειρηνικού, επρόκειτο να εκτοξεύσει δύο βαλλιστικούς πυραύλους από την Οχοτσκική Θάλασσα στις 17 Οκτωβρίου, αλλά εκτόξευσε επιτυχώς μόνο τον ένα πύραυλο τύπου R-29R, ενώ ο άλλος παρέμεινε στο σωλήνα εκτόξευσης του υποβρυχίου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το συμβάν σημειώθηκε την ημέρα που ο Ρώσος πρόεδρος παρακολουθούσε τη διεξαγωγή των στρατιωτικών γυμνασίων από το κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Άμυνας στην Μόσχα.

Νωρίτερα η εφημερίδα Vedomosti είχε γράψει ότι το πυρηνικό υποβρύχιο Κ-44 Ryazan εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο και όχι δύο, όπως ήταν προγραμματισμένο, με αποτέλεσμα το υποβρύχιο να επιστρέψει στην βάση του μαζί με τον πύραυλο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωση που εξέδωσε παραδέχεται τη ματαίωση της εκτόξευσης του δεύτερου βαλλιστικού πυραύλου, αλλά διαψεύδει τον ισχυρισμό ότι δημιουργήθηκε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης».

«Αξιολογώντας τα στοιχεία για την τεχνική κατάσταση του ενός πυραύλου του πυρηνικού υποβρυχίου Ryazan» που δόθηκαν αμέσως πριν την εκτόξευση, ελήφθη η απόφαση να μην ενεργοποιηθεί για να καταφέρει πλήγμα. Η ματαίωση της εκτόξευσης του εν λόγω πυραύλου δεν επηρέασε την επιτυχή έκβαση των στρατιωτικών γυμνασίων Grom αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

`Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι οι πληροφορίες για κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Παράλληλα επισημαίνεται ότι στόχος των γυμνασίων ήταν να ελεγχθεί το σύστημα μαχητικής ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων «και όχι η ικανότητα του να πραγματοποιεί εκτοξεύσεις μέγιστου αριθμού πυραύλων».

Στα στρατιωτικά γυμνάσια Grom-2019, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα 15-17 Οκτωβρίου, συμμετείχαν 12.000 στρατιώτες, 213 εκτοξευτήρες πυράυλων, 105 αεροσκάφη διαφόρων τύπων, 5 στρατηγικής σημασίας πυραυλοφόρα πλοία, 15 πολεμικά πλοία και 5 πυρηνικά πυραυλοφόρα υποβρύχια καθώς και 310 μονάδες ειδικών στρατιωτικών και μαχητικών συστημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ