Ρωσία – Κίνα: Βομβαρδιστικά Tu-95 και Xian H-6 έκαναν περιπολίες στη Θάλασσα της Ιαπωνίας – Η αντίδραση του Τόκιο [pics]

Ρωσικά και κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν κοινά γυμνάσια περιπολίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας στη Ρωσία.

Η κοινή περιπολία κράτησε 13 ώρες πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Σινική Θάλασσα και περιελάμβανε ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 και κινεζικά Xian H-6, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε μια ανακοίνωση.

Αεροπλάνα της ιαπωνικής και της νοτιοκορεατικής Πολεμικής Αεροπορίας παρακολούθησαν τα ρωσικά και κινεζικά αεριωθούμενα για ένα τμήμα των γυμνασίων, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε από την πλευρά του ότι κινεζικά και ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν σήμερα κοινή αεροπορική περιπολία.

Η περιπολία, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «ετήσιου σχεδίου στρατιωτικής συνεργασίας», πραγματοποιήθηκε πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, την Ανατολική Σινική Θάλασσα και τον Δυτικό Ειρηνικό, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας στον επίσημο ιστότοπό του.

H αντίδραση της Ιαπωνίας

Ιαπωνικά μαχητικά πέταξαν για να αναχαιτίσουν τα αεροσκάφη από τη Ρωσία και την Κίνα, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ιάπωνας υπουργός Άμυνας Νομπούο Κίσι διευκρινίζοντας ότι το Τόκιο διαμαρτυρήθηκε επισήμως στο Πεκίνο και τη Μόσχα και εξέφρασε τις «σοβαρές ανησυχίες» του.

Αυτές οι κοινές σινορωσικές πτήσεις πραγματοποιήθηκαν ενώ το Τόκιο φιλοξένησε σήμερα τη σύνοδο κορυφής της Quad, μιας άτυπης συμμαχίας στην οποία μετέχουν οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Ινδίας, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες για την αυξανόμενη στρατιωτική επιρροή της Κίνας στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού.

TU-95
Xian H-6

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters