Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως θεωρεί την υπεσχημένη παράδοση δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία ένδειξη άμεσης και αυξανόμενης αμερικανικής και ευρωπαϊκής ανάμιξης στη σύγκρουση.
Το Κρεμλίνο αντέδρασε για πρώτη φορά στις χθεσινές ανακοινώσεις από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και όχι μόνο, ότι θα εξοπλίσουν την Ουκρανία με δεκάδες βαρέα άρματα μάχης για να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας.
«Υπάρχουν διαρκώς δηλώσεις από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Ουάσιγκτον πως η αποστολή διαφόρων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης, δεν σημαίνει με κανένα τρόπο την ανάμιξη αυτών των χωρών ή της συμμαχίας σε εχθροπραξίες στην Ουκρανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Διαφωνούμε κατηγορηματικά μ’ αυτό και στη Μόσχα όλα όσα κάνουν η συμμαχία και οι πρωτεύουσες που ανέφερα θεωρούνται άμεση ανάμιξη στη σύγκρουση. Βλέπουμε πως αυτή αυξάνεται».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως τα άρματα μάχης δεν αποτελούν «επιθετική απειλή» για τη Ρωσία και ότι χρειάζονται για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς «να βελτιώσουν την ικανότητά τους για ελιγμούς σε ανοικτό πεδίο».
Η Ρωσία, η οποία άρχισε τον πόλεμο εισβάλοντας στην Ουκρανία πέρυσι στις 24 Φεβρουαρίου, εμφανίζει όλο και περισσότερο τον πόλεμο αυτό ως αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ.
«Η πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία δείχνει πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προτίθενται να συνεχίσουν να καταβάλλουν προσπάθειες για να διευρύνουν αυτή τη στρατιωτική σύγκρουση και έχουν γίνει μέρη σ’ αυτή», φέρεται να δήλωσε σήμερα ο Νικολάι Πατρούσεφ, ένας στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας του.
Ο Πατρούσεφ δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, πως «ακόμη και όταν τελειώσει η ‘θερμή φάση’ της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο αγγλοσαξονικός κόσμος δεν θα σταματήσει τον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας και των συμμάχων της».
Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ