Ρωσία: Η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας προσπάθησε να παραιτηθεί, αλλά ο Πούτιν «δεν την άφησε»

Η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας στη Ρωσία, Ελβίρα Ναμπιούλινα, σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, προσπάθησε να υποβάλει την παραίτησή της, αλλά ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν την έκανε αποδεκτή, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg επικαλούμενο ταυτόχρονα τέσσερις ανώνυμες πηγές.

Την ίδια στιγμή από την Κεντρική Τράπεζα απολύονται σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Bloomberg υπάλληλοί της. Σύμφωνα με τις δηλώσεις μιας εκ των πηγών (συνομιλητών), κάποια στιγμή «ο ρυθμός των απολύσεων ήταν τόσο εντατικός, που το τμήμα IT (πληροφορικής) δεν είχε χέρια για να κλείσει τους λογαριασμούς».

Παραιτούνται ένας – ένας οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο Ανατόλι Τσουμπάις, σύμβουλος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο αρχιτέκτονας των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην μετασοβιετική Ρωσία , παραιτήθηκε από την θέση που είχε στο Κρεμλίνο ως ειδικός απεσταλμένος και εγκατέλειψε την χώρα, δήλωσε πηγή στο πρακτορείο Reuters, πράξη που τον καθιστά ως το πιο προβεβλημένο υψηλόβαθμο πρόσωπο που εκφράζει τη διαμαρτυρία του για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε με δήλωση του στο πρακτορείο RIA ότι ο σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν παραιτήθηκε προσθέτοντας ότι το έκανε με δική του πρωτοβουλία.

Με πληροφορίες από: ρωσική υπηρεσία της Deutsche Welle / ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters