Ρωσία: «Εξαφανίστηκε» ελικόπτερο Mi-8 με 22 επιβαίνοντες στη χερσόνησο Καμτσάτκα

(Φωτο Αρχείου)

Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ξεκίνησε στα ανατολικά της Ρωσίας μετά την εξαφάνιση ενός ελικοπτέρου Mi-8 με 22 επιβαίνοντες, οι περισσότεροι από τους οποίους τουρίστες.

Το ελικόπτερο Mi-8 T απογειώθηκε από μια βάση κοντά στο ηφαίστειο Vachkazhets στη χερσόνησο Καμτσάτκα, ανακοίνωσε το υπουργείο έκτακτης ανάγκης σήμερα Σάββατο, 31.8.2024.

Αυτή η περιοχή της χερσονήσου είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, διάσημη για τα πλούσια τοπία και τα ενεργά ηφαίστεια.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι το ελικόπτερο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ λίγο μετά την απογείωσή του, προσθέτοντας ότι η πυκνή ομίχλη εμποδίζει τις προσπάθειες των διασωστών.

Το ελικόπτερο, ιδιοκτησίας της εταιρείας Vityaz-Aero, πραγματοποιούσε ταξίδι στο ηφαίστειο. Σχεδιασμένο κατά την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης, το ελικόπτερο Mi-8 παραμένει εν ενεργεία και χρησιμοποιείται ευρέως στη Ρωσία.

Εξαφανίστηκε από τα ραντάρ και τα μέλη του πληρώματος δεν ήρθαν σε επαφή γύρω στις 16:15 (04:15 GMT), δήλωσε ο κυβερνήτης της Καμτσάτκα, Βλαντιμίρ Σολόντοφ. Πηγή του υπουργείου έκτακτης ανάγκης είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι το πλήρωμα δεν ανέφερε κάποια δυσλειτουργία ή δυσκολίες πριν από την εξαφάνιση.

Ο Σολόντοφ είπε ότι στο Mi-8 επέβαιναν 19 επιβάτες και τρία μέλη του πληρώματος.

Η εναέρια έρευνα συνεχιζόταν χωρίς διακοπή, αλλά υπήρχε κακή ορατότητα.

Παράλληλα ήταν σε εξέλιξη έρευνα και στο έδαφος, κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού Bystraya, μια διαδρομή στην οποία θα έπρεπε – σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης – να κινηθεί το ελικόπτερο.

Η ορεινή χερσόνησος Καμτσάτκα – περισσότερα από 6.000 km (3,730 μίλια) ανατολικά της Μόσχας – είναι δημοφιλής στους τουρίστες.

Πηγή: BBC