Ρωσία: Ετοιμάζει δημοψηφίσματα προσάρτησης των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών στις 4 Νοεμβρίου

Το κόμμα του Βλαντίμρ Πούτιν, η Ενιαία Ρωσία, πρότεινε σήμερα τη διεξαγωγή στις 4 Νοεμβρίου δημοψηφισμάτων στα κατεχόμενα από τις ρωσικές δυνάμεις ουκρανικά εδάφη για την προσάρτησή τους στη Ρωσία.

«Το Ντονέτσκ, το Λoυχάνσκ και πολλές άλλες ρωσικές πόλεις θα ξαναβρούν εντέλει το λιμάνι τους. Και ο ρωσικός κόσμος, που είναι σήμερα διαιρεμένος από επίσημα σύνορα, θα ξαναβρεί ακεραιότητά του», είπε, σύμφωνα με το κόμμα, ο γραμματέας του γενικού συμβουλίου της Ενιαίας Ρωσίας, Αντρέι Τουρτσάκ, καθώς η Ρωσία γιορτάζει στις 4 Νοεμβρίου την ημέρα εθνικής ενότητας.

Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα σχέδια για δημοψήφισμα στην Χερσώνα αναβλήθηκαν «για λόγους ασφαλείας», καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν ξεκινήσει την δυναμική αντεπίθεσή τους.

Αξιωματούχοι, διορισμένοι από τη Μόσχα, είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι τα δημοψηφίσματα για ένταξη στη Ρωσία θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο στη Χερσώνα καθώς και στη γειτονική περιοχή της Ζαπορίζια και στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ προκειμένου να συμπέσουν με τις τοπικές εκλογές στη Ρωσία.

Σχεδόν το σύνολο της περιοχής της Χερσώνας καταλήφθηκε από ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο και η πόλη της Χερσώνας παραμένει η μοναδική πρωτεύουσα ουκρανικής περιφέρειας που έχει καταληφθεί από τη Ρωσία από τότε που οι ένοπλες δυνάμεις της εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters