H Ρωσία εξετάζει σοβαρά τις προτάσεις των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά θέλει να λάβουν υπόψη τους αυτό που η Μόσχα θεωρεί ως τις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ όπως μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
«Πήραμε τα μοντέλα και τις λύσεις που προτάθηκαν από του Αμερικανούς σοβαρά, αλλά δεν μπορούμε να τα υιοθετήσουμε εξ ολοκλήρου στην παρούσα τους μορφή» δήλωσε ο Ριαμπκόφ.
«Απ’ ότι βλέπουμε, δεν υπάρχει θέση σ’ αυτά σήμερα σχετικά με το κύριο αίτημα μας, δηλαδή την επίλυσης των προβλημάτων που σχετίζονται με τις βαθύτερες αιτίες αυτής της σύγκρουσης» αναφέρει σε συνέντευξη του στο περιοδικό International Affairs.
«Απουσιάζει εντελώς και αυτό πρέπει να ξεπεραστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τις τελευταίες επισημάνσεις του Τραμπ σχετικά με την επιθυμία του Πούτιν να υπάρξει συμφωνία με την Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η «Μόσχα συνεχίζει τις επαφές με την αμερικανική πλευρά».
«Το θέμα είναι πολύ περίπλοκο. Η ουσία που συζητάμε, σχετικά με την ουκρανική διευθέτηση, είναι πολύ περίπλοκη. Αυτό απαιτεί μεγάλη επιπλέον προσπάθεια».
Πριν από το Σαββατοκύριακο, ο Τραμπ είχε υιοθετήσει μια πιο συμφιλιωτική στάση έναντι της Ρωσίας που είχε αφήσει τους δυτικούς συμμάχους επιφυλακτικούς, καθώς προσπαθούσε να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η οποία διανύει πλέον τον τέταρτο χρόνο της.
Ο Πούτιν ανοιχτός στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη Φινλανδία
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ανοιχτός στην εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με την Φινλανδία, αν και το Ελσίνκι το επιθυμεί, είπε το Κρεμλίνο, και όπως επισήμανε ο εκπρόσωπός του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σε «κακή κατάσταση»
Ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ ενημέρωσε χθες τον Βρετανό ομόλογο του Κιρ Στάρμερ ότι το Ελσίνκι χρειάζεται να προετοιμαστεί για την αποκατάσταση των δεσμών με τη Ρωσία.
Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται με τη Ρωσία ένα σύνορο 1.300 χιλιομέτρων, εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2023, κάτι το οποίο τότε η Μόσχα είχε χαρακτηρίσει ιστορικό σφάλμα.
Σχετικά με τον κίνδυνο επιβολής πρόσθετων κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, το Κρεμλίνο απάντησε ότι η Μόσχα συνεχίζει τις συνομιλίες με την αμερικανική πλευρά.
Παράλληλα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν θα έχει αργότερα σήμερα συνομιλίες με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Μόσχα.
Ο Ουάνγκ χαρακτήρισε την Κίνα και τη Ρωσία «παντοτινούς φίλους, ποτέ εχθρούς» σε συνέντευξή του που παραχώρησε σήμερα στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, στην οποία χαιρέτισε τα σημάδια εξομάλυνσης των δεσμών ΗΠΑ-Ρωσίας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters