Ρωσία: Απέλαση Αμερικανών διπλωματών ως «αντίποινα» στις ΗΠΑ – «Έχουν σχέδιο διάλυσης της χώρας»

Η Ρωσία αποφάσισε να απελάσει Αμερικανούς διπλωμάτες, σε αντίποινα για την απέλαση από τις ΗΠΑ 12 μελών της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σήμερα παραδόθηκε στην αμερικανική πρεσβεία η λίστα με τα ονόματα των Αμερικανών διπλωματών που χαρακτηρίστηκαν «ανεπιθύμητα πρόσωπα».

«Η αμερικανική πλευρά ενημερώθηκε ότι κάθε εχθρική ενέργεια των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας θα τύχει αποφασιστικής και επαρκούς απάντησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στις αρχές Μαρτίου, εν μέσω της κρίσης στις αμερικανορωσικές σχέσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ απέλασαν 12 μέλη της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη, κατηγορώντας τα για «κατασκοπία». Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον Ανατόλι Αντόνοφ κατήγγειλε τότε μια «εχθρική» ενέργεια εκ μέρους των ΗΠΑ.

Μεντβέντεφ: Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι απεργάζονται την διάλυση της Ρωσίας

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που σήμερα είναι αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι απεργάζονται σχέδια αποσταθεροποίησης της Ρωσίας και ο ίδιος σκιαγράφησε ένα «σκοτεινό» σενάριο που οδηγεί σε πυρηνικό πόλεμο.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία έγινε στόχος ενός «πρωτόγονου παιχνιδιού», στο οποίο η Ρωσία επρόκειτο να «ταπεινωθεί, να απομονωθεί, να κλονιστεί, να διαιρεθεί και να καταστραφεί», έγραψε στο Telegram. «Και τώρα ας φανταστούμε ότι η Αμερική θα επιτύχει σε αυτόν τον γύρο της αντιπαράθεσης», συνέχισε ο Μεντβέντεφ.

«Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα: η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη θα βρεθεί υπό ασταθή πολιτική ηγεσία, με μια οικονομία υπό κατάρρευση και με έναν μεγάλο αριθμό πυρηνικών βομβών να απειλούν στόχους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη».

Η Κίνα θα είναι το επόμενο θύμα των ΗΠΑ, προέβλεψε ο Μεντβέντεφ, «και τότε θα απομένουν ορισμένα σύντομα βήματα για τη χειρότερη παγκόσμια καταστροφή – μια κατάρρευση στον εφοδιασμό ενέργειας και τροφίμων, την αποτυχία όλων των συστημάτων συλλογικής ασφάλειας και λίγο μετά, η μεγάλη πυρηνική έκρηξη».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters