Ρωσία: «Ανεπανόρθωτες οι απώλειες» στην Ουκρανία – Πάνω από 90.000 στρατιώτες νεκροί, ανάπηροι ή αγνοούμενοι

Η Ρωσία έχει χάσει πάνω από 90.000 στρατιώτες στην Ουκρανία, όπως αναφέρεται από το ρωσικό μέσο ενημέρωσης iStories (ή Vazhnye Istorii), το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές. Μία από τις δύο πηγές αυτών των πληροφοριών εργάζεται για την ρωσική Υπηρεσία Ασφαλείας στο FSB, η άλλη είναι πρώην αξιωματικός της κρατικής ασφάλειας.

Οι «μη ανακτήσιμες απώλειες» είναι μια κατηγορία που περιλαμβάνει στρατιωτικούς που σκοτώθηκαν, αγνοούνται ή έμειναν ανάπηροι και δεν μπορούν να επιστρέψουν στη στρατιωτική τους θητεία.

Αυτή η νέα εκτίμηση πλησιάζει τα στοιχεία που δόθηκαν νωρίτερα από το Πεντάγωνο και το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Τον περασμένο Αύγουστο, το Πεντάγωνο υπολόγισε ότι 70-80 χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά από την έναρξη του πολέμου. Τον Σεπτέμβριο, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι οι συνολικές απώλειες του ρωσικού στρατού ξεπέρασαν τις 80.000. Από αυτούς, περίπου 25.000 πιστεύεται ότι είχαν σκοτωθεί.

Από την έναρξη της εισβολής, το υπουργείο Άμυνας στη Ρωσία είχε κάνει δήλωση σχετικά με τις απώλειες στο μέτωπο μόνο τρεις φορές. Η τελευταία ενημέρωση ήταν στις 21 Σεπτεμβρίου, όταν ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε ότι 5.937 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στον πόλεμο.

Το Mediazona και το BBC News Russian δημοσίευσαν μια κοινή έκθεση για τα θύματα του πολέμου της Ρωσίας, με βάση ανοιχτές πηγές πληροφόρησης. Οι 7.184 τεκμηριωμένοι θάνατοι ήταν ο ελάχιστος αριθμός έως τις 7 Οκτωβρίου, με βάση τις πληροφορίες ανοιχτού κώδικα.

Το Γενικό Επιτελείο του ουκρανικού στρατού αναφέρει ότι από το πρωί της 12ης Οκτωβρίου, 63.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία.

Πηγή: Meduza / Φωτογραφία αρχείου Reuters