Ρωσία: Αμφισβητεί το status quo στην Βαλτική Θάλασσα και η Φινλανδία ζητάει τον σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας

Η Ρωσία αποφάσισε να ανοίξει ένα διαφορετικό «μέτωπο» απέναντι στις σκανδιναβικές χώρες, αφού η κυβέρνηση έθεσε επισήμως ζήτημα αμφισβήτησης του status quo στην Βαλτική Θάλασσα, με τον επαναπροσδιορισμό των θαλάσσιων ζωνών, γεγονός που έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις.

Ειδικότερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πρότεινε μια αναθεώρηση των συνόρων των ρωσικών χωρικών υδάτων στη Θάλασσα της Βαλτικής, σύμφωνα με σχέδιο κυβερνητικού διατάγματος, προκαλώντας την αντίδραση της Φινλανδίας, χώρας μέλους του NATO.

Σύμφωνα με το σχέδιο του διατάγματος που φέρει ημερομηνία 21 Μαΐου, το υπουργείο προτείνει να διευθετηθούν τα σύνορα γύρω από ρωσικά νησιά στο ανατολικό τμήμα του Κόλπου της Φινλανδίας και γύρω από το Καλίνινγκραντ.

«Η χάραξη του κρατικού συνόρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη θάλασσα θα αλλάξει», αναφέρεται σε σύνοψη του σχεδίου διατάγματος. Αν εγκριθεί, το διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2025.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιχειρηματολόγησε για να δικαιολογήσει την αλλαγή ότι μια προηγούμενη σοβιετική μέτρηση του συνόρου το 1985 χρησιμοποίησε ναυτικούς χάρτες των μέσων του 20ου αιώνα και έτσι δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε πιο σύγχρονες χαρτογραφικές συντεταγμένες.

Δεν καθίσταται αμέσως σαφές από το σχέδιο διατάγματος γιατί τα σύνορα θα πρέπει να διευθετηθούν, το πώς ακριβώς θα διευθετηθούν και ποιες διαβουλεύσεις έγιναν, αν έγιναν, με άλλα κράτη γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Το βέβαιο είναι ότι δεν υπήρξαν διαβουλεύσεις με την Φινλανδία, όπως προκύπτει από την αντίδραση του Ελσίνκι.

«Οι φινλανδικές αρχές ερευνούν πληροφορίες στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στον Κόλπο της Φινλανδίας», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Η Ρωσία δεν ήρθε σε επαφή με τη Φινλανδία για το θέμα. Η Φινλανδία ενεργεί όπως πάντα: ήρεμα και με βάση τα γεγονότα».

Η υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Ελίνα Βαλτόνεν υπογράμμισε πως η Ρωσία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και πρόσθεσε ότι η Ρωσία σπέρνει «σύγχυση».

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της Εσθονίας, με τον υπουργό εξωτερικών Μάργκους Τσάχκνα να σημειώνει πως «η Εσθονία βρίσκεται σε στενή επαφή με τη Φινλανδία και τη Λιθουανία σχετικά με τα υποτιθέμενα σχέδια της Ρωσίας να μετατοπίσει τα σύνορά της στη Βαλτική Θάλασσα. Αναμένουμε τα βήματά τους να είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι η έκθεση είναι μια προσπάθεια να σπείρει σύγχυση, αλλά διατηρούμε την ψυχραιμία μας».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters