Οι κυρώσεις που έχουν επιβάλλει ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 είναι ίσως αναρίθμητες. Όμως το τελευταίο «πακέτο» που ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες ήταν αυτό που «κλονίζει» την ρωσική οικονομία και προκάλεσε ταχύτατα αντιδράσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ηγετικός όμιλος δεξαμενοπλοίων της Ρωσίας, η Sovcomflot, δήλωσε σήμερα πως οι νέες αμερικανικές κυρώσεις θα δημιουργήσουν επιπλέον λειτουργικές δυσκολίες και κατηγόρησε τη Δύση ότι υπονομεύει το παγκόσμιο σύστημα εμπορικής ναυτιλίας.
«Τα πλοία της εταιρίας δεν ανήκουν στον ‘σκιώδη στόλο‘», ανέφερε η Sovcomflot, θέλοντας να διαχωρίσει τη θέση της από τα πλοία που μεταφέρουν καύσιμα «κάτω από τα ραντάρ», ενισχύοντας έτσι την πολεμική μηχανή του Βλάντιμιρ Πούτιν.
«Οι κυρώσεις σε βάρος της Sovcomflot δεν οφείλονται σε παραβιάσεις εκ μέρους της εταιρίας και δεν έχουν νομική βάση, οφείλονται μόνο σε πολιτικά συμφέροντα μεμονωμένων χωρών, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών», συνέχισε η εταιρεία.
Η Sovcomflot είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στη Ρωσία και διαχειρίζεται σημαντικό αριθμό δεξαμενόπλοιων.
«Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος πλοίων της Sovcomflot δημιουργούν επιπρόσθετες λειτουργικές δυσκολίες», πρόσθεσε.
«Η Sovcomflot εξακολουθεί να εργάζεται συστηματικά προκειμένου να ελαχιστοποιήσει την αρνητική επίδραση των κυρώσεων στη λειτουργία της. Την ίδια στιγμή, η εταιρία θα συνεχίσει να τηρεί τα υψηλά πρότυπα ασφαλείας και ποιότητας των θαλάσσιων μεταφορών και να συμμορφώνεται με όλους τους εφαρμοστέους νόμους και απαιτήσεις», ανέφερε.
#Russia‘s Sovcomflot says new U.S. sanctions create operational difficulties #oott https://t.co/3axne576FR
— Giovanni Staunovo🛢 (@staunovo) January 14, 2025
Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέβαλε την Παρασκευή το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων μέχρι τώρα, θέτοντας στο στόχαστρο τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το αέριο που τροφοδοτούν τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας.
Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ταυτοποίησε 69 πλοία της Sovcomflot –περιλαμβανομένων 54 τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου και τεσσάρων τάνκερ μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)– τα οποία έχουν μπλοκαριστεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ, κινεζικά και ινδικά λιμάνια αρνούνται να δεχθούν τα ρωσικά πλοία που βρίσκονται στη λίστα, με αποτέλεσμα να παραμένουν «εγκλωβισμένα» σε διεθνή ύδατα, κατάφορτα με χιλιάδες τόνους καυσίμων, αφαιρώντας έτσι πολύτιμους πόρους από την Μόσχα.
Πηγές: Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ