Ρομπέρτα Μέτσολα: Με ποσοστό 90,2% επανεξελέγη στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Με ποσοστό 90,2% επανεξελέγη η Ρομπέρτα Μέτσολα στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει λάβει ποτέ πρόεδρος του ΕΚ.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα στην ομιλία της στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο αναφέρθηκε στη συμπλήρωση των 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Πρέπει να είμαστε η γενιά που θα μπορέσει να βρει έναν δρόμο προς τα εμπρός υπό την αιγίδα του σχεδίου του ΟΗΕ», τόνισε η επανεκλεγείσα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπογράμμισε ότι «πρέπει επιτέλους να καλυφθεί αυτό το σκοτεινό κενό στην ιστορία της Ευρώπης με μια βιώσιμη λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις ευρωπαϊκές μας αξίες».

Παράλληλα, η Ρομπέρτα Μέτσολα αναφέρθηκε στην πόλωση που υπάρχει στις κοινωνίες. «Η πόλωση στις κοινωνίες μας έχει οδηγήσει σε πιο συγκρουσιακές πολιτικές, ακόμη και σε πολιτική βία. Οι εύκολες απαντήσεις που χωρίζουν τις κοινότητές μας σε «εμείς» και «αυτοί»» επισήμανε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από αυτή τη σκέψη μηδενικού αθροίσματος που έχει αποκλείσει τους ανθρώπους, που απομακρύνει τους ανθρώπους. Αυτό υποκινεί θυμό και μίσος αντί να χτίζει ελπίδα και πεποίθηση. Καταλαβαίνουμε ότι η άνεση μιας τόσο εύκολης πολιτικής δεν προσφέρει πραγματικές λύσεις».

Η 45χρονη Ρομπέρτα Μέτσολα επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 562 ψήφους από το σύνολο των 623 ευρωβουλευτών που συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Η μοναδική της συνυποψήφια από την Αριστερά, η Ισπανίδα Ιρένε Μοντέρο, έλαβε 61 ψήφους. Λευκό ψήφισαν 76 ευρωβουλευτές.

Υπέρμαχος της βοήθειας και στήριξης της Ουκρανίας, έχοντας επισκεφτεί το Κίεβο αρκετές φορές, η Μέτσολα τόνισε, επίσης, ότι δεσμεύεται να δείξει «συνεχή και ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία».

Η Ρομπέρτα Μέτσολα ανέλαβε για πρώτη φορά καθήκοντα προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο του 2022, μετά τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων. Είναι η νεότερη σε ηλικία πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η τρίτη γυναίκα που αναλαμβάνει την Προεδρία μετά τη Σιμόν Βέιλ (1979-1982) και τη Νικόλ Φοντέν (1999-2002).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters