Ρόμπερτ Φίτσο: Ποιος είναι ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας

Σλοβακικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο είναι ένας 71χρονος άνδρας.

Από επίσημα χείλη η πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα δήλωσε ότι το άτομο που πυροβόλησε τον Σλοβάκο πρωθυπουργό συνελήφθη από την αστυνομία.

Ωστόσο, δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό το κίνητρο του φερόμενου δράστη, ο οποίος ανακρίνεται από την αστυνομία.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters και βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τον Φίτσο να βγαίνει από ένα κτιρίο και να κατευθύνεται για να χαιρετήσει και να ανταλλάξει χειραψίες με ένα πλήθος κόσμου που τον περίμενε. Ξαφνικά στο βίντεο ακούγονται πυροβολισμοί και τους σωματοφύλακες του Φίτσο να ορμούν πάνω σε έναν άνδρα.

Σε ένα άλλο βίντεο δυνάμεις ασφαλείας και αστυνομικοί φαίνονται να έχουν ρίξει έναν άνδρα στο έδαφος.

Το ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης Aktuality.sk ανέφερε ότι ο δράστης είναι ένας 71χρονος άνδρας και ανέφερε ότι ο γιος του είπε ότι ο πατέρας του είχε νόμιμη άδεια οπλοφορίας, καθώς παλαιότερα δούλευε ως σεκιούριτι σε εμπορικό κέντρο.

«Δεν έχω ιδέα τι σκοπό είχε ο πατέρας μου, τι σχεδίαζε, τι συνέβη», ανέφερε ο γιος του δράστη, σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης.

Σύμφωνα με σλοβακικά μέσα και υποστηρικτές του πρωθυπουργού, το όνομα του δράστη είναι Γιούραϊ Τσίντουλα, και πρόκεται για έναν Σλοβάκο συγγραφέα, ο οποίος εκτός από την κύρια δουλειά του, είναι και ακτιβιστής και μέλος του φιλελεύθερου κόμματος της χώρας, που αποτελεί κόμμα της σλοβακικής αντιπολίτευσης.

Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός TA3 ανέφερε ότι έπεσαν τέσσερις πυροβολισμοί και ότι ο πρωθυπουργός χτυπήθηκε στην κοιλιακή χώρα. Άλλα ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Φίτσο δέχθηκε τρεις σφαίρες, μια κοιλιακή χώρα και δύο στα χέρια του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός βρίσκεται ακόμα στο χειρουργείο, ενώ το νοσοκομείο στο οποίο βρίσκεται έχει μετατραπεί σε «φρούριο».

Φωτογραφίες Reuters