«Η Ελλάδα εξέρχεται του τελευταίου προγράμματος διάσωσης στις 20 Αυγούστου και ελπίζει ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί ξανά από τις διεθνείς αγορές, μετά από τη σχεδόν εννέα ετών κρίση χρέους που συρρίκνωσε την οικονομία κατά 1/4 και ανάγκασε τη χώρα να εφαρμόσει επίπονα μέτρα λιτότητας», σημειώνει το Reuters, συμπληρώνοντας: «Η κρίση έχει αποδειχθεί βαθιά τραυματική για τους Έλληνες που με ενθουσιασμό αντήλλαξαν τις δραχμές για το ευρώ το 2001».
Από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στις αρχές του 2010, τέσσερις κυβερνήσεις πολέμησαν για να αποφύγουν τη χρεοκοπία, βασιζόμενες στα μεγαλύτερα προγράμματα διάσωσης στην ιστορία της οικονομίας, ήτοι δάνεια υψηλότερα των 260 δισ. ευρώ, όπως σχολιάζει το Reuters, τονίζοντας ότι καθώς η Αθήνα στρέφεται προς την επιστροφή στην κανονικότητα, οι πληγές παραμένουν: Οι τράπεζες βρίσκονται επιβαρυμένες με έναν τεράστιο αριθμό κόκκινων δανείων και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, φτάνοντας το 180% του ΑΕΠ.
«Μια ηλιαχτίδα διαφαίνεται μέσα από τα σύννεφα», σχολιάζει το δημοσίευμα: Η οικονομία έχει αρχίσει να αναπτύσσεται, ο τουρισμός ανθίζει και η ανεργία υποχωρεί αργά.
Πηγή: Sputnik