Στις 10 Οκτωβρίου, η εταιρεία Raytheon δημοσίευσε ένα βίντεο προκειμένου να προωθήσει το όραμά της για δικτυοκεντρικά αμυντικά συστήματα laser, αλλά είναι άγνωστο πότε θα μπορεί να τα αναπτύξει και να τα διαθέσει στην αγορά.
Το βίντεο δείχνει το περίπλοκο και πολυσύνθετο σύστημα laser το οποίο θα είναι τόσο μικρό σε μέγεθος , που θα μπορεί να τοποθετηθεί σε μικρά οχήματα. Το βίντεο δείχνει το σύστημα να προστατεύει οχηματοπομπές και βάσεις από τα σμήνη των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), από ελικόπτερα και από εχθρικά βλήματα.
Όπως είναι λογικό έχει δεχθεί σημαντική κριτική, καθώς ακόμα απαιτούνται κάποιες τροποποιήσεις για να αντιμετωπιστούν σημαντικά εμπόδια στο λογισμικό και στην κατασκευή του, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε όσα η εταιρεία διαφημίζει ότι μπορεί να πετύχει.
Νωρίτερα, τον Μάρτιο, κατά τη διάρκεια του ολοκληρωμένου πειράματος Maneuver Fire, η Raytheon ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο σύστημα λέιζερ είχε καταστρέψει δώδεκα UAV κατηγορίας I και κατηγορίας ΙΙ. Βλήματα από όλμους καταστράφηκαν επίσης, αλλά ήταν επρόκειτο για σταθερούς στόχους
Έτσι, το μάρκετινγκ της εταιρείας έχει θέσει τον πήχη ψηλά και για λόγους κύρους και αξιοπιστίας, οφείλει η Raytheon να ανταποκριθεί όταν δοκιμαστεί στο πεδίο. Βέβαια, πριν από λίγα χρόνια κάτι τέτοιο θεωρούνταν απίθανο, πλέον όμως φαίνεται εφικτό.
Η τεχνολογία των λέιζερ έχει προχωρήσει πολύ. Το 1995, το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι πρωταρχικοί παράγοντες που έχουν αναστείλει τη μετάβαση την ενσωμάτωσης αυτής της τεχνολογίας σε ανεπτυγμένα οπλικά συστήματα είναι είναι το μέγεθος και το βάρος».
Οι προσδοκίες σε πολλούς τομείς, όπως τα τροφοδοτικά και η ενεργειακή απόδοση, επέτρεψαν στο σύστημα να είναι αρκετά μικροσκοπικό ώστε να μπορεί να χωρέσει σε ένα μικρό τετράτροχο όχημα..
Η ανησυχία σχετικά με τη χρήση drones από μη κρατικούς δρώντες κρατάει εδώ και δεκαετίες. Το 2004, η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε αεροσκάφη κατασκευασμένα στο Ιράν για να παραβιάσει τον ισραηλινό εναέριο χώρο.
Ακολούθησαν οι ισχυρισμοί της Χεζμπολάχ ότι είχε ξεκινήσει την κατασκευή αεροσκαφών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιτήρηση, βομβαρδισμούς στόχων ακόμα και για επιθέσεις τύπου καμικάζι.
Η χρήση των τέτοιων αεροσκαφών από το ISIS αναφέρθηκε για πρώτη φορά και επιβεβαιώθηκε το 2014. Τον Ιανουάριο του 2018, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι ένα σμήνος δεκατριών UAV επιτέθηκε στη βάση τους στη Συρία. Καθώς τα σχετικά φθηνά εμπορικά αεροσκάφη εισήλθαν στη γενική αγορά, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουν γίνει σχετικά κοινό θέαμα στη Συρία και το Ιράκ.
Κρατικοί δρώντες, όπως το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα, ενδιαφέρονται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την συγκεκριμένη τεχνολογία. Η Ρωσία έχει δοκιμάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το URAN-9 μη επανδρωμένο όχημα μάχης στη Συρία καθώς και UAVs για αναγνώριση, ενώ η Κίνα έχει γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός εμπορικών UAVs στον κόσμο.
Η απειλή μαζικών επιθέσεων από σμήνη, είτε εξελιγμένων drones είτε από απλά, χαμηλού κόστους UAVs , είναι τεράστιο πρόβλημα για τους συμβατικούς στρατούς. Για παράδειγμα, ενώ στο παρελθόν η λύση σε τέτοιου είδους επιθέσεις θα απαιτούσε μεγάλη χρήση πυρομαχικών, τα λέιζερ θα μπορούν πλέον να είναι το ίδιο ή ακόμα και περισσότερα αποτελεσματικά γι’αυτον τον σκοπό, αλλά με χαμηλότερο κόστος συγκριτικά.
Το μάρκετινγκ βέβαια υπάρχει για να ενθουσιάσει τους ανθρώπους για ένα προϊόν. Σε αυτήν την επιδίωξη, η προβλεπόμενη ικανότητα του συστήματος μπορεί να διογκωθεί σε μη ρεαλιστικό βαθμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σύστημα θα καταφέρει κάποια στιγμή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τον πήχη που έχει θέσει η εταιρεία Raytheon, μέσα και από το βίντεο της.
Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο της Raytheon :
Πηγή: National Interest