Ράιαν Γουέσλι Ρουθ: Το «προφίλ» του υπόπτου για την φερόμενη απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ

Social Media/via REUTERS

Η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι διενεργεί έρευνα για «φερόμενη απόπειρα δολοφονίας» με στόχο, για δεύτερη φορά σε χονδρικά δυο μήνες, τον πρώην πρόεδρο κι υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ, που είναι «σώος», ενώ ύποπτος βρίσκεται στα χέρια των αρχών.

Πράκτορές της «άνοιξαν πυρ εναντίον ενόπλου» που βρισκόταν στα όρια του γηπέδου γκολφ του Ντόναλντ Τραμπ και εντόπισαν τουφέκι τύπου AK-47, με προσαρμοσμένη διόπτρα, διευκρίνισαν οι αρχές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο ύποπτος τράπηκε σε φυγή με όχημα μαύρου χρώματος, όμως αυτόπτης μάρτυρας έδωσε τα στοιχεία του οχήματος στην αστυνομία, που τον εντόπισε.

«Έχουμε κάποιον υπό κράτηση που είναι ο πιθανός ύποπτος», δήλωσε ο Ρικ Μπράντσο, ο σερίφης της κομητείας Παλμ Μπιτς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Ωστόσο αξιωματούχος της Secret Service, ο Ραφαέλ Μπάρος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μέχρι στιγμής οι αρχές «δεν είναι σίγουρες (…) πως αυτό είναι το πρόσωπο που πυροβόλησε» εναντίον των πρακτόρων της.

Μάλιστα, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν τον Ράιαν Γουέσλι Ρουθ, 58 ετών, από τον οποίο το Γαλλικό Πρακτορείο είχε πάρει συνέντευξη το 2022 στο Κίεβο όπου είχε μεταβεί για να υποστηρίξει τον ουκρανικό λαό, ως τον δράστη της φερόμενης απόπειρας δολοφονίας του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ίδιος είχε κρυφτεί μέσα σε θάμνους και στη συνέχεια είχε διαφύγει με ένα μαύρο αυτοκίνητο, πριν εντοπισθεί από τις αρχές, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί CNN και CBS μετέδωσαν ότι ο Ρουθ είναι ένας ανεξάρτητος κατασκευαστής κατοικιών στη Χαβάη. Έχει ποινικό μητρώο που εκτείνεται σε δεκαετίες και δημοσιεύει τακτικά άρθρα για την πολιτική και την επικαιρότητα, επικρίνοντας μερικές φορές τον Τραμπ. Ο Ρουθ είχε εκφράσει ξεκάθαρα την υποστήριξή του προς την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

«ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΚΟΒΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ, ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ… Μπορώ άραγε να γίνω το παράδειγμα ότι οφείλουμε να νικήσουμε;», είχε γράψει ο Ρουθ σε μήνυμά του στο Twitter (νυν X) το Μάρτιο 2022.

Το Γαλλικό Πρακτορείο είχε πάρει συνέντευξη από τον Ρουθ στα τέλη Απριλίου 2022 στο Κίεβο, όταν είχε συμμετάσχει σε διαδήλωση υποστήριξης προς τους Ουκρανούς που ήταν παγιδευμένοι στη Μαριούπολη. «Ο Πούτιν είναι ένας τρομοκράτης και πρέπει να τελειώνουμε μαζί του. Είναι ανάγκη συνεπώς όλοι, σε ολόκληρο τον κόσμο, να σταματήσουν αυτό που κάνουν και να έρθουν εδώ τώρα», είχε δηλώσει τότε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σταθερά την Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022 που η Ρωσία εισέβαλε στο έδαφός της.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters