Rafale vs Eurofighter: Δείτε τα φοβερά αεροσκάφη των ευρωπαϊκών δυνάμεων – ΒΙΝΤΕΟ

Το Eurofighter Typhoon και το Dassault Rafale είναι δύο από τα καλύτερα μαχητικά στον κόσμο. Και τα δύο αεροσκάφη έχουν σχεδόν το ίδιο μέγεθος, ισχύ και απόδοση. Μοιράζονται μάλιστα κοινή προέλευση, αλλά η Γαλλία αποφάσισε να εγκαταλείψει νωρίτερα την κοινοπραξία του Eurofighter και να κατασκευάσει τα δικά της αεροσκάφη.

Αυτό μας φέρνει στο ερώτημα: Πώς αυτά τα δύο μαχητικά αεροσκάφη αντιμετωπίζουν το ένα το άλλο;

Το Typhoon τροφοδοτείται από δύο κινητήρες Eurojet EJ200, οι οποίοι παράγουν συνολικά 40,460 λίβρες ώσης. Το αεροσκάφος μπορεί να πετάξει με την μέγιστη ταχύτητα Mach 2. Το jet έχει μέγιστη εμβέλει 2350 μίλια και ακτίνα μάχης 863 μίλια. Το ανώτατο υπηρεσιακό υψόμετρο του αεροσκάφους είναι πάνω από 65, 000 πόδια με ρυθμό ανόδου περίπου 1043 πόδια ανά δευτερόλεπτο.

Από την άλλη πλευρά, το Rafale τροφοδοτείται από 2 κινητήρες Snecma M88-2 που παράγουν συνολικά 33,720 λίβρες ώσης. Με τη βοήθεια αυτών των κινητήρων, το jet μπορεί να αποκτήσει μέγιστη ταχύτητα 1,8 Mach. Το αεροσκάφος έχει μέγιστη εμβέλεια 2299 μιλίων με ακτίνα μάχης 1.151 μίλια. Το ανώτατο υψόμετρο πτήσης είναι 50.000 πόδια με ρυθμό ανόδου περίπου 1.000 ποδών ανά δευτερόλεπτο.

Το Typhoon είναι εξοπλισμένο με την τελευταία τεχνολογία ραντάρ και αισθητήρων όπως το ραντάρ Captor E. Το ραντάρ διαθέτει μια πλήρη σουίτα από λειτουργίες Air-to-Air και Air-to-Surface.

Από την άλλη πλευρά, το Rafale είναι εξοπλισμένο με ραντάρ της Thales το οποίο είναι ικανό να επιτύχει αυξημένο επίπεδο επίγνωσης της τακτικής κατάστασης μέσω της προηγμένης ανίχνευσης στόχων που προσφέρει.

Το Typhoon έχει την ικανότητα να μεταφέρει 9,9 τόνους ωφέλιμου φορτίου στα 13 εξωτερικά σημεία μεταφοράς όπλων. Από την άλλη πλευρά, το Rafale μπορεί να μεταφέρει φορτία άνω των 10,5 τόνων στα 14 εξωτερικά σημεία ανάρτησης. Το φάσμα των όπλων περιλαμβάνει αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους, αέρος-επιφανείας, καθοδηγούμενα και χωρίς καθοδήγηση.

Δείτε παρακάτω στο βίντεο που ακολουθεί εντυπωσιακές εικόνες από τα δύο αεροσκάφη:




Πηγή: Facts Box