RAF – Royal Navy: Μαχητικά, ελικόπτερα και φρεγάτες βυθίζουν πλοίο του αμερικανικού ΠΝ σε μια σπάνια άσκηση [vid]

Το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και η RAF συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ για να καταστρέψουν και να βυθίσουν ένα πολεμικό πλοίο στην πρώτη άσκηση αυτού του είδους μετά από 18 χρόνια.

Η φρεγάτα τύπου 23 HMS Westminster, ένα ελικόπτερο Wildcat και τρία μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon της RAF συμμετείχαν στην άσκηση με πραγματικά πυρά χρησιμοποιώντας όπλα υψηλής ισχύος για να βυθίσουν την αμερικανική φρεγάτα USS Boone.

Η άσκηση Atlantic Thunder, που έλαβε χώρα στον Βόρειο Ατλαντικό, ήταν η πρώτη φορά που το μαχητικό Typhoon χρησιμοποιήθηκε για τη ρίψη πραγματικών πυρομαχικών σε ένα πολεμικό πλοίο στη θάλασσα.

Ήταν μια σπάνια δοκιμή πολύπλοκων όπλων εναντίον ενός ρεαλιστικού στόχου μακριά στη θάλασσα και δοκίμασε την ισχύ και την ακρίβεια των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, δίνοντας στους συμμάχους πραγματική εμπειρία και αποδεικνύοντας την ικανότητα πολλών προηγμένων τεχνικών μάχης και στόχευσης.

«Η φρεγάτα τύπου 23 HMS Westminster εκτόξευσε δύο αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon την ίδια στιγμή που ένα αμερικανικό περιπολικό αεροσκάφος P-8 Poseidon εκτόξευσε ένα δικό του πυρομαχικό, χτυπώντας το πρώην USS Boone ταυτόχρονα», δήλωσε ο διοικητής του HMS Westminster, Ed Moss-Ward.

«Το πλήρωμα του Wildcat παρέμεινε στον αέρα και καθοδήγησε ένα μαχητικό Typhoon για να εκτοξεύσει πυρομαχικά ακριβείας καθοδήγησης Paveway IV εναντίον του στόχου. Το ελικόπτερο Wildcat της φρεγάτας ακολούθησε γρήγορα και έριξε πυραύλους αέρος-εδάφους Martlet. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένα ελικόπτερο του Βασιλικού Ναυτικού καθοδήγησε το Paveway IV στον στόχο του».

Ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δήλωσε ότι όλα τα τοξικά υλικά και οι ρύποι είχαν αφαιρεθεί από το USS Boone, το οποίο έχει αποσυρθεί από το 2012, προτού χρησιμοποιηθεί ως στόχος.

Με πληροφορίες από: Εvening Standard