Η Ραντμίλα Σεκέρινσκα, Υπουργός Άμυνας των Σκοπίων, δήλωσε πως το μόνο που εμποδίζει την ΠΓΔΜ από το να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ είναι η διαφωνία για το ονοματολογικό με την Ελλάδα.
Μετά από επανειλημμένες διαβεβαιώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΟΗΕ και της ΠΓΔΜ ότι τα Σκόπια είναι έτοιμα να επιλύσουν τη μακροχρόνια διαφωνία για την ονομασία με τη γειτονική Ελλάδα, η Υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ λέει ότι το θέμα της ονομασίας είναι το μόνο πράγμα που εμποδίζει την ένταξή της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Μετά από συναντήσεις στο Πεντάγωνο, συμπεριλαμβανομένου και με τον Υπουργό Άμυνας της Αμερικής Τζέιμς Μάττις, η Υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ Ραντμίλα Σέκερινσκα δήλωσε ότι τα Σκόπια έχουν ικανοποιήσει όλα τα κριτήρια ένταξης στο ΝΑΤΟ και ότι η ευλογία της Ελλάδας θα αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της ένταξης σε επικείμενη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι ήταν «πεπεισμένος» ότι η διαφωνία ονόματος θα μπορούσε να επιλυθεί, αλλά ότι οι απαιτούμενες συνταγματικές αλλαγές θα πρέπει να αποφασιστούν με δημοψήφισμα.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το θέμα, Μάθιου Νίμιτς, εξέφρασε αισιοδοξία για τις προοπτικές επίτευξης μιας συμφωνίας μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας μετά από συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν στις 25 Απριλίου στη Βιέννη.
Ερωτηθείς εάν η διαμάχη θα μπορούσε να επιλυθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα μέσα Ιουλίου, όπου η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να κληθεί να γίνει το 30ο μέλος της συμμαχίας, η Σεκέρινσκα ήταν συγκρατημένα αισιόδοξη. Υπογράμμισε τη σχετικά γρήγορη επίλυση των εγχώριων πολιτικών αναταραχών των Σκοπίων, όταν οι Σκοπιανοί εθνικιστές εμπόδισαν τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης.
«Η ΠΓΔΜ έχει ανακάμψει πολύ γρήγορα από πολιτικές κρίσεις και έχει βελτιώσει τη φήμη της ως δημοκρατικής χώρας με βάση τις αξίες του ΝΑΤΟ», ανέφερε. «Έχει αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της και τη συμβολή της στις αποστολές υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ. Επομένως, πληροί τα κριτήρια ένταξης στο ΝΑΤΟ. Το μόνο άγνωστο για τη διάσκεψη κορυφής του Ιουλίου είναι εάν θα καταλήξουμε σε συναίνεση με την Ελλάδα για τη μακροχρόνια διαφορά για την ονομασία. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό τόσο για τα Σκόπια όσο και για την Ελλάδα να ανοίξει η πόρτα του ΝΑΤΟ για την χώρα μας».
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ, όχι μόνο θα ενίσχυε τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, αλλά και θα «αυξήσει την ετοιμότητα και την επιρροή τόσο των ΗΠΑ όσο και του ΝΑΤΟ στην περιοχή και στον κόσμο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις προσπάθειες της Δύσης για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής και της πολιτικής εμπλοκής στην περιοχή .
«Η ΠΓΔΜ είναι μια πολύ ιδιαίτερη χώρα, η οποία, αν και μερικές φορές περίπλοκη, αποδείξαμε ότι αυτό αποτελεί πλεονέκτημα. Είμαστε μια πολυεθνική, πολυθρησκευτική χώρα που έχει επεκτείνει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, το κράτος δικαίου και εισήγαγε ένα υψηλότερο επίπεδο λογοδοσίας και διαφάνειας».
Ο Μάττις επαίνεσε τις προσπάθειες της ΠΓΔΜ να επιλύσει τη διαφορά του ονόματος της με την Ελλάδα, λέγοντας ότι ελπίζει ότι η βαλκανική χώρα θα είναι σύντομα σε θέση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Επιδοκιμάζουμε τη δουλειά σας με την Ελλάδα για να επιλυθεί αυτό το ζήτημα και είμαι αισιόδοξος ότι θα αποφέρει σύντομα καρπούς», δήλωσε ο Μάττις την Τρίτη.
«Δεν θέλουμε να σας δούμε να σταματάτε στο κατώφλι του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Ματτίς προτού επιδοκιμάσει αυτό που περιέγραψε ως «την αντίσταση των Σκοπίων στην κακοήθη Ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια».
Η επόμενη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ θα λάβει χώρα στις 11 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.