Η Τουρκία αποκάλυψε την πρόθεσή της να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία στέλνοντας μεγάλες δυνάμεις στην επαρχία Ιντλίμπ για να διατηρήσει τα «λάφυρα» που κέρδισε μετά την αιματηρή εισβολή του προηγούμενου έτους.
Ένα κείμενο με τίτλο «Γιατί είναι σημαντικό το Ιντλίμπ για την Τουρκία», συνοδευόμενο από ένα βίντεο, εμφανίστηκε χθες το βράδυ σε επίσημους κυβερνητικούς λογαριασμούς, στέλνοντας μήνυμα ότι ο κίνδυνος στη Συρία δεν έχει εξαληφθεί.
Το βίντεο, το οποίο περιλαμβάνει πλάνα με τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή Ιντλίμπ, και σκηνές από τις επιχειρήσεις που διεξήγαγαν εκεί οι τουρκικές δυνάμεις, επιβεβαιώνει ότι «η Τουρκία αποτελεί βασικό κομμάτι για την επίλυση του εσωτερικού πολέμου στη Συρία, ενός πολέμου που πλησιάζει το δέκατο έτος του».
Πριν από λίγο, ο Τούρκος ηγέτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία, εκτός από τα θέματα της πανδημίας, συζητήθηκε και η κατάσταση στη Συρία αλλά και τη Λιβύη.
Ο Ρώσος πρόεδρος «κατά την εκτενή συζήτηση για την κατάσταση στην Λιβύη» , όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, επισήμανε στον Τούρκο ομόλογό του «την σημασία του άμεσου τερματισμού των συνεχιζόμενων ευρείας κλίμακας πολεμικών συγκρούσεων στην χώρα που έχουν προκαλέσει πολυάριθμα θύματα και καταστροφές».
Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην σημασία της επανάληψης του ενδολιβυκού διαλόγου στην βάση των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου, οι οποίες επικυρώθηκαν με την απόφαση 2510 του ΣΑ του ΟΗΕ, όπως και άλλων πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην διευθέτηση της κρίσης, αναφέρει το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση του.
Πούτιν και Ερντογάν επισήμαναν την σημασία του ελέγχου σε σχέση με την τήρηση της εκεχειρίας στην Συρία και την εξουδετέρωση των τρομοκρατικών ομάδων στο Ιντλίμπ.
Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την σημασία της αποκατάστασης των εμπορικών οικονομικών και ανθρωπιστικών σχέσεων στο βαθμό που αίρονται τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού.
Γιατί είναι σημαντική η Ιντλίμπ;
Η επαρχία Ιντλίμπ αποτελεί το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των αντικαθεστωτικών (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τζιχαντιστές), που προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση Άσαντ εδώ και επτά χρόνια. Η περιοχή, η οποία βρίσκεται στη βορειοδυτική Συρία, έχει σύνορα με την Τουρκία, ενώ από αυτήν διέρχονται μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, που οδηγούν από το Χαλέπι στη Χάμα και τη Δαμασκό και δυτικά προς τη Λαττάκεια. Εάν η Ιντλίμπ πέσει, οι αντικαθεστωτικοί θα μείνουν με λίγους, αποκομμένους και διασκορπισμένους ανά τη χώρα, θύλακες, κάτι που θα σημάνει την τελική τους ήττα.
Η Τουρκία από κοινού με τη Ρωσία έχουν στρατιωτική παρουσία στα δύο άκρα της Μεσογείου, τη Συρία και τη Λιβύη. Η παρουσία της Άγκυρας στη Συρία αποσκοπεί στην ανάσχεση του κουρδικού στοιχείου και στην αποτροπή οποιασδήποτε εδαφικής και πληθυσμιακής ένωσης με τις κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Σ’ αυτό το πεδίο βρήκε μια καλή ισορροπία με τη Ρωσία, ασφαλώς και λόγω της αγοράς των S-400, εγκαταλείποντας την αρχική της γραμμή περί ανατροπής του καθεστώτος Ασαντ και αφού είχε ενισχύσει με όλα τα μέσα εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις που το πολεμούσαν. H Ρωσία ανέχθηκε την παρουσία της Τουρκίας και τη συμπεριέλαβε στο σχήμα που επινόησε για εξεύρεση λύσης (Astana Process). Η τελική λύση στη Συρία, όποτε αυτή βρεθεί, θα έχει και τουρκική σφραγίδα. Για τη Μόσχα το παιχνίδι έχει μόνο κέρδη: επανήλθε δυναμικά στη Μεσόγειο και δεν πρόκειται να φύγει.
Πηγή: AMN