Πως το Τόκιο αντιμετωπίσει την κινεζική επεκτατικότητα στον Ειρηνικό – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Στην Ιαπωνία, η συναίνεση αυξάνεται καθώς η εμπλοκή με την Κίνα αρχίζει να μοιάζει με αδιέξοδο. Η Κίνα δεν έχει αλλάξει πολιτικά, ούτε έχει αναπτύξει φιλικά αισθήματα προς την Ιαπωνία. 


Αντιθέτως, όλο και περισσότερο μοιάζει με τον χειρότερο εφιάλτη της Ιαπωνίας. Ένα ισχυρό κομμουνιστικό κόμμα που ελέγχει ένα ολόκληρο κράτος, με αισθήματα εκδίκησης προς το Τόκιο. Το πιο ανησυχητικό από όλα, η Κίνα αποκτά πλέον στρατιωτικές δυνατότητες που μοιάζουν όλο και περισσότερο με το να εστιάζουν άμεσα στο να απειλήσουν τα συμφέροντα της Ιαπωνίας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια πιο σκληρή προσέγγιση από την Ιαπωνία. Οι παραβιάσεις του ιαπωνικού εναέριου χώρου κοντά στα νησιά Senkaku από κινέζικα αεροπλάνα αντιμετωπίζονται με μεγάλο αριθμό scramble από ιαπωνικά αεροσκάφη κάθε χρόνο. Το υπουργείο άμυνας της Ιαπωνίας ζήτησε έναν ποσό ρεκόρ για τον αμυντικό προϋπολογισμό με σκοπό την αντιμετώπιση της αυξανόμενης κινεζικής στρατιωτικής δραστηριότητας γύρω από την ομάδα των αμφισβητούμενων νησιών στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Η Ιαπωνία αύξησε σταθερά τον αμυντικό προϋπολογισμό της τα τελευταία χρόνια. Οι ιαπωνικές στρατιωτικές δαπάνες βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο στη σύγχρονη ιστορία της Ιαπωνίας, δίνοντάς της την 7η θέση σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως.
Στο παρόν κείμενο, αναλύουμε 5 βήματα που ακολουθεί η Ιαπωνία για την αντιμετώπιση της Κίνας.

Υπήρξε ραγδαία αύξηση του αριθμού των κινεζικών μαχητικών καθώς και αυξημένες κινεζικές προκλήσεις στα ύδατα γύρω από τα νησιά Senkaku, στο νοτιότερο τμήμα της Οκινάουα. Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας έχει εγκρίνει μια αύξηση του προϋπολογισμού, έτσι ώστε οι αεροπορικές δυνάμεις της χώρας, οι οποίες ανταποκρίνονται συχνότερα στις κινεζικές προκλήσεις, να μπορούν να ανταπεξέλθουν ικανοποιητικά στην κινεζική προκλητικότητα. Το υπουργείο σχεδιάζει να επιμηκύνει την επιχειρησιακή ζωή των μαχητικών. Η πολεμική αεροπορία διαθέτει 200 μαχητικά τέταρτης γενιάς ​​F-15.



Αμφίβια δύναμη:

Η Ιαπωνία θέλει να οικοδομήσει έναν πιο ευέλικτο στρατό. Στο επίκεντρο της στρατηγικής της είναι η ανάπτυξη μιας ευέλικτης αμφίβιας δύναμης – με βάση το σώμα πεζοναυτών των ΗΠΑ – που θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί γρήγορα σε μια προσπάθεια της Κίνας να εισβάλει στα Senkaku. Η Ιαπωνία σχεδιάζει κινητή αμφίβια μονάδα 2.000 ανδρών κοντά στο Ναγκασάκι.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις από αμφίβια πλοία απαιτούν μεγάλο προγραμματισμό, συντονισμό, συγχρονισμό και επικοινωνία. Οι Ιάπωνες συνεργάζονται με το σώμα πεζοναυτών των ΗΠΑ για να αποκτήσουν τις απαιτούμενες δεξιότητες.

Αντιτορπιλικά και υποβρύχια

Η Ιαπωνία σχεδιάζει να βελτιώσει τα πλοία επιφανείας καθώς και τις ικανότητες των υποβρυχίων της. Σκοπεύει να κατασκευάσει έναν ακόμα αντιτορπιλικό κλάσης Atago εξοπλισμένο με το σύστημα Aegis. Η κλάση Atago είναι βασικά μια βελτιωμένη έκδοση των αντιτορπιλικών της κλάσης Kongō. Επίσης, η Ιαπωνία σχεδιάζει την επέκταση της επιχειρησιακής ζωής 5 μεγάλων αντιτορπιλικών.

Ακόμη, το Τόκυο σχεδιάζει να αναπτύξει περισσότερα επιθετικά υποβρύχια Soryu. 5 βρίσκονται υπό κατασκευή και θα τεθούν σύντομα σε λειτουργία. Αυτό θα αυξήσει τον αριθμό των υποβρυχίων επίθεσης από τα σημερινά 17 στα 22.

Αμυντική ασπίδα


Το υπουργείο άμυνας σχεδιάζει να αναβαθμίσει τους πυραύλους Patriot (PAC-3), οι οποίοι θεωρούνται η τελευταία γραμμή άμυνας εναντίον βαλλιστικών βλημάτων που φέρουν πυρηνικές ή συμβατικές κεφαλές. Το πακέτο αναβάθμισης θα ενισχύσει δραματικά την εμβέλεια του PAC-3 και την ικανότητά του να εμπλέκει εισερχόμενα βλήματα. Η ανάπτυξη της νέας προηγμένης αναβάθμισης του συστήματος θα μπορούσε να διπλασιάσει την εμβέλεια των τωρινών πυραύλων PAC-3 σε περίπου 30 χλμ. Επίσης, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τη συνεργατική ανάπτυξη του Προηγμένου Συστήματος Αντιβαλλιστικής/Αντιπυραυλικής Ασπίδας τύπου (SM-3 Block IIA) που πρόκειται να τοποθετηθεί σε αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με το σύστημα Aegis. Ο SM-3 είναι ένας πύραυλος που χρησιμοποιεί το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών για να αναχαιτίσει βαλλιστικούς πυραύλους μικρής έως μεσαίας εμβέλειας ως μέρος του Συστήματος Αντιβαλλιστικής/Αντιπυραυλικής Ασπίδας τύπου Aegis (Ballistic Missile Defense System). Αν και σχεδιάστηκε αρχικά ως αντιβαλλιστικός πύραυλος, το SM-3 έχει επίσης χρησιμοποιηθεί έναντι ενός δορυφόρου. 

Ενίσχυση των πολεμικών ναυτικών των κρατών της περιοχής


Ένας λόγος για τον οποίο η Κίνα μπόρεσε να ασκήσει προκλητικές δραστηριότητες στα αμφισβητούμενα ύδατα είναι η χαμηλή ικανότητα άλλων κρατών στην περιοχή να προστατεύσουν τις ακτές τους. Ο πρωθυπουργός Αμπε επιδιώκει να ελέγξει τους επεκτατικούς στόχους της Κίνας συμβάλλοντας στην τόνωση των ναυτικών δυνατοτήτων αυτών των κρατών.

Δείτε παρακάτω στο βίντεο που ακολουθεί εντυπωσιακά πλάνα από την προσπάθεια της Ιαπωνίας να αντιμετωπίσει την κινεζική προκλητικότητα:

Πηγή: Defence Updates