Η Ρωσία έχει εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη και το ευρώ, διαφορετικά δεν θα διατηρούσε το 40 % των συναλλαγματικών αποθεμάτων της σε ευρώ, δήλωσε νωρίτερα απόψε ο πρόεδρος Πούτιν μετά τις επίσημες συνομιλίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Κρεμλίνο.
Οι δύο ηγέτες αργότερα παρακάθησαν σε δείπνο με τις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών, που εκπροσωπήθηκαν ευρέως στις συνομιλίες και σύνηψαν πολυάριθμες συμφωνίες μεταξύ οργανισμών και εταιρειών από τις δύο πλευρές.
«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για τη βιωσιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού νομίσματος. Διαφορετικά δεν θα διατηρούσαμε το 40 % των συναλλαγματικών αποθεμάτων μας σε ευρώ και ως προς το μέγεθος είναι τα τρίτα στον κόσμο», είπε ο Β.Πούτιν απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.
«Είμαστε βέβαιοι ότι οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν», είπε ο Β.Πούτιν, προσθέτοντας ότι προσωπικά υποστηρίζει τη θέση της καγκελαρίου της Γερμανίας σχετικά με τους τρόπους επίλυσης των δύσκολων οικονομικών προβλημάτων της Ευρώπης. Η Ρωσία δεν προτίθεται να επέμβει στη διαδικασία αυτή, ωστόσο ο κ. Πούτιν εξέφρασε την άποψη ότι «αρχικά πρέπει το σύστημα να εκσυγχρονιστεί και μετά να ρίξουμε στο όχημα βενζίνη ή χρήματα στη δεδομένη περίπτωση, μου φαίνεται ότι αυτή είναι μια πολύ ορθή προσέγγιση», είπε σε μια αναφορά που παραπέμπει και στην περίπτωση της Ελλάδας.
«Είμαι πεπεισμένος ότι σε τελική ανάλυση οι θεμελιώδεις βάσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας, της ευρωπαϊκής ενοποίησης θα κυριαρχήσουν, θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους και θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των τρεχουσών δυσκολιών», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση περί ευρωπαϊκής κρίσης η καγκελάριος Μέρκελ επεσήμανε ότι «εντέλει από κάθε κρίση γεννώνται οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες και τώρα μας παρουσιάζεται η δυνατότητα να εργαστούμε και να ενισχύσουμε εκείνες τις βάσεις, οι οποίες μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρές».
«Όσα πετύχαμε τα τελευταία 2,5 χρόνια μπορεί να είναι περισσότερα από ότι το προηγούμενο διάστημα. Το ευρώ συμπεριφέρθηκε ως πολύ σταθερό νόμισμα και έχει σήμερα χαμηλότερο πληθωρισμό, από ό,τι τα τελευταία 10 χρόνια του γερμανικού μάρκου. Το ευρώ ήταν σταθερό, αν και υπήρχαν διακυμάνσεις σε μεμονωμένα κράτη-μέλη. Το ευρώ θα μας βοηθήσει να κάνουμε την ευρωπαϊκή ανάπτυξη επιτυχή και η συνεργασία μεταξύ ευρωζώνης και Ρωσίας είναι μια βασική κατεύθυνση του μέλλοντος», κατέληξε η κα Μέρκελ.
Από τις επιτυχείς κατά γενική ομολογία συνομιλίες δεν έλειψαν και οι προστριβές μεταξύ των δύο ηγετών, ειδικά στα θέματα της ενέργειας, καθώς ο Β.Πούτιν διαφώνησε εκφράζοντας τις ρωσικές ενεργειακές θέσεις με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ, που υποχρεώνει το διαχωρισμό των μεταφορέων (αγωγών) από τους πωλητές φυσικού αερίου και υπονομεύει κατ’ αυτόν τον τρόπο τα συμφέροντα του ρωσικού μονοπωλίου της Γκαζπρόμ. Μάλιστα νωρίτερα έσπευσε να χαρακτηρίσει ως «καρτέλ» την ομοφωνία των χωρών της ΕΕ, καλώντας τις να έχουν και να εκφράζουν και τις δικές τους κατά μόνας απόψεις.
Η κα Μέρκελ επέμεινε ότι παραμένει σταθερή στην άποψη περί 100 % πληρότητας των αγωγών, που διέρχονται από το ευρωπαϊκό έδαφος, γεγονός, που θα σημάνει υποχρέωση της Γκαζπρόμ να μεταφέρει μέσω των αγωγών της και φυσικό αέριο τρίτων. Κατά τα άλλα Πούτιν και Μέρκελ χαιρέτισαν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο των δύο πλέον διακλαδώσεων του αγωγού Nord Stream, με τον οποίον καλύπτονται έως και κατά 40 % οι ανάγκες της Γερμανίας σε φυσικό αέριο.
Άλλο θέμα ήταν και η περιβόητη υπόθεση του συγκροτήματος Pussy Riot, για την καταδίκη των οποίων η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ανησυχία της για τις πιέσεις, που δέχεται στη Ρωσία η κοινωνία των πολιτών, θέτοντας επίσης και ζητήματα ενημέρωσης και κοινωνικής παιδείας, αλλά και διαμόρφωσης μιας μεσαίας τάξης με δικές τις απόψεις. Ενώ ο Β. Πούτιν ειρωνεύτηκε τους επικριτές των ρωσικών θέσεων λέγοντας ότι για να μιλά κανείς, πρέπει να έχει ολοκληρωμένη άποψη για τα πράγματα και υπενθύμισε ότι στη Γερμανία η ποινή για προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος είναι τρία χρόνια φυλάκισης και ότι τουλάχιστον ένα μέλος του συγκροτήματος των Pussy Riot είχε παλαιότερα κρεμάσει σε κεντρικό σουπερμάρκετ της Μόσχας ομοιώματα ενός «Εβραίου» και ενός «μετανάστη», ζητώντας να «καθαρίσει» η ρωσική πρωτεύουσα από αυτούς. Οι υπερασπιστές των Pussy Riot αμφισβητούν ότι υπήρξε παρόμοια εκδήλωση.