Ο Πούτιν στο Βελιγράδι: Σημαντικές συμφωνίες με φόντο το εμπάργκο της ΕΕ!

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έφτασε στο Βελιγράδι, όπου θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια της απελευθέρωσης της πόλης από τους ναζιστές. Εν τω μεταξύ, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, μετά τα σοβαρά εθνικιστικά επεισόδια του ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβίας – Αλβανίας, ματαίωσε τελικά προγραμματισμένη επίσκεψη του στην Σερβία.

Πριν από την στρατιωτική παρέλαση για τα 70 χρόνια της απελευθέρωσης του Βελιγραδίου από τους ναζιστές, ο Ρώσος πρόεδρος είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς και θα υπογραφούν εννέα διμερείς συμφωνίες συνεργασίας. Όπως ανακοινώθηκε από τη σερβική κυβέρνηση, οι συμφωνίες αυτές αφορούν την στρατιωτική – τεχνολογική συνεργασία, την ενέργεια και τους σιδηρόδρομους.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς παρασημοφόρησε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με το παράσημο της Δημοκρατίας της Σερβίας για την προσφορά του στην ανάπτυξη των σχέσεων των δυο χωρών. Κατά τις συνομιλίες των δύο προέδρων, ο Τόμισλαβ Νίκολιτς ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογό του για την υποστήριξη στο ζήτημα του Κοσόβου, επισημαίνοντας ότι για τη Σερβία αποτελεί ηθικό καθήκον να μην πράξει κάτι που θα έβλαπτε τη Ρωσία.

«Η Σερβία βλέπει στη Ρωσία μία χώρα σύμμαχο, συνεργάτη και εταίρο και δεν θα καταπατήσει τις ηθικές της αρχές, επιδεικνύοντας κακή συμπεριφορά απέναντί της» τόνισε ο Τόμισλαβ Νίκολιτς. Η φράση αυτή στην ουσία αποτελεί διαβεβαίωση ότι η Σερβία δεν θα συνταχθεί με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Η Σερβία βλέπει στη Ρωσία μία χώρα σύμμαχο, συνεργάτη και εταίρο και δεν θα καταπατήσει τις ηθικές της αρχές, επιδεικνύοντας κακή συμπεριφορά απέναντί της»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε επίσης τον Σέρβο πρόεδρο ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Σερβίας στο Κόσοβο. «Η θέση της Ρωσίας για το Κόσοβο είναι στάση αρχής που βασίζεται όχι μόνο στη φιλία των δύο χωρών, αλλά και στο διεθνές δίκαιο και δεν πρόκειται να αλλάξει» τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στη συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συζητήθηκαν κυρίως οικονομικά θέματα.  Ο κ. Βούτσιτς, αφού ανέφερε ότι οι εμπορικές συναλλαγές φέτος ξεπέρασαν τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, επεσήμανε ότι αναμένεται τους επόμενους μήνες σημαντική αύξηση εξαιτίας της θεαματικής, όπως είπε, αύξησης των εξαγωγών προς τη Ρωσία, αγροτικών προϊόντων και κυρίως χοιρινού κρέατος, γεγονός που οφείλεται στο εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στη δυνατότητα αύξησης των ρωσικών επενδύσεων στη Σερβία, στον αγροτικό τομέα. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε ότι πρέπει άμεσα να γίνουν επενδύσεις για παραγωγή αγροτικών προϊόντων και, μάλιστα, πρότεινε να προωθηθούν κοινές επενδύσεις στη Σερβία επιχειρηματιών από τη Ρωσία και επιχειρηματιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο.

Τον Βλαντίμιρ Πούτιν συνοδεύουν ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάνταρ Νόβακ, ο πρόεδρος του ΔΣ της GazProm Αλεξάνταρ Μίλερ, και ο υπουργός εκτάκτων καταστάσεων Κονστάντιν Ρομανόβσκι. Οι συμφωνίες για την ενέργεια αφορούν την ενεργειακή αποδοτικότητα, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ρωσική πλευρά, όπως ανακοινώθηκε από τη Μόσχα, θα θέσει και το θέμα της φορολόγησης της πετρελαϊκής εταιρίας NIS, της οποίας το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών κατέχει η ρωσική GazpromNjeft. Οι Ρώσοι επιθυμούν ειδικό καθεστώς μειωμένης φορολόγησης.

Η συμφωνία για τους σιδηρόδρομους αφορά τον εκσυγχρονισμό του δικτύου που έχει αναλάβει να χρηματοδοτήσει η Ρωσία, ενώ θα υπογραφεί και συμφωνία για την αγορά ρωσικών ντίζελ μηχανών που θα χρησιμοποιηθούν σε τμήματα του δικτύου, όπου δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση.

Προβλέπεται, επίσης, η υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας για την αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών, τη λειτουργία του Ρωσο-σερβικού Κέντρου αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων που λειτουργεί στην πόλη Νις στη νότια Σερβία, καθώς επίσης συμφωνία επανεισδοχής και πρωτόκολλο ανταλλαγής πληροφοριών για τη δασμολογητέα αξία των εμπορευμάτων.

Ένα βασικό θέμα των συνομιλιών είναι η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream». Η Σερβία, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τη Δύση, δεν προτίθεται να υποχωρήσει και να αναβάλει την κατασκευή του αγωγού, όπως έκανε η Βουλγαρία.


Reuters

Στο αεροδρόμιο «Νίκολα Τέσλα» της σερβικής πρωτεύουσας, τον Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής υποδοχής, οι δύο πρόεδροι κατευθύνθηκαν προς το παλαιό Βελιγράδι, όπου κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων, Ρώσων και Παρτιζάνων, στη μάχη για την απελευθέρωση της πόλης.

Όπως έγινε γνωστό, ο Ρώσος πρόεδρος κινείται με τη θωρακισμένη προεδρική λιμουζίνα που έφτασε χθες από τη Μόσχα και μπορεί να αντέξει ακόμη και πυρηνική επίθεση μικρότερης ισχύος.

Το απόγευμα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, με αφορμή την επέτειο των 70 ετών της απελευθέρωσης της πόλης από τους ναζιστές. (Δείτε τις φωτογραφίες που ακολουθούν)


Reuters


Reuters


Reuters


Reuters

Η Σερβία προχωράει σε σημαντικές δεσμέυσεις συνεργασίας με την Ρωσία την ώρα που οι διμερείς σχέσεις Σερβίας Αλβανίας βρίσκονται σε αδιέξοδο λόγω των εθνικιστικών εξάρσεων που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα με το InSerbia Network Foundation, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, μετά τα σοβαρά εθνικιστικά επεισόδια του ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβίας – Αλβανίας, δεν αναμένεται να πραγματοποιήσει τελικά προγραμματισμένη επίσκεψη του στην Σερβία. Η επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί για τις 22 Οκτωβρίου, είχε κριθεί ως ιστορική, καθώς ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη πρωθυπουργού της Αλβανίας μετά από 68 χρόνια. Όμως η έκρηξη εθνικισμού στην Αλβανία πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, INSERBIA