Εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων στην διεθνή πολιτική τόσο σε διεθνές επίπεδο όπως για παράδειγμα η τρομοκρατική απειλή, όσο και σε περιφερειακό, όπως η κρίση στη Βενεζουέλα, η Ρωσία προσπαθεί, όπως ανέφερε ο Πούτιν να προωθήσει μια συλλογική ασφάλεια στο πλαίσιο ΟΗΕ, με τον Ρώσο Πρόεδρο να επισημαίνει τα κύρια σημεία αναφοράς της ρωσικής διπλωματίας.
Ειδικότερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε για την ιδιαίτερη προσοχή που δίνει στην ανάγκη διατήρησης της παγκόσμιας στρατηγικής σταθερότητας εν μέσω της απόφασης των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συνθήκη INF για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς.
Σχολιάζοντας το διπλωματικό ρόλο της Ρωσίας στην ενίσχυση της παγκόσμιας ειρήνης, στο πλαίσιο «της επίλυσης των περιφερειακών και παγκόσμιων ζητημάτων και την προώθηση της συνεργασίας με τους ξένους εταίρους», ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε τη σημασία της διατήρησης της τάξης που βασίζεται σε κανόνες.
Τα σχόλια του Πούτιν έγιναν στο πλαίσιο των εορτασμών της 10ης Φεβρουαρίου, επίσημης γιορτής του διπλωματικού κλάδου.
«Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, όταν η διεθνής ασφάλεια και το κράτος δικαίου υποβάλλονται σε σοβαρές δοκιμασίες, εσείς, οι διπλωμάτες, έχετε σημαντικά και βαριά καθήκοντα. Ειδικότερα, είναι επιτακτική ανάγκη να υποστηρίζουμε με ενθουσιασμό τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και του καθολικού ρόλου των Ηνωμένων Εθνών και να προσπαθήσουμε να συσπειρώσουμε τη διεθνή κοινότητα για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής », ήταν το μήνυμα του Πούτιν.
«Η διατήρηση της στρατηγικής σταθερότητας χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, ειδικά τώρα που το καθεστώς εξοπλιστικού ελέγχου και της μη διάδοσης έχει αμφισβητηθεί», πρόσθεσε ο Πούτιν αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της Ουάσιγκτον να αποχωρήσει από την INF.
Περιγράφοντας άλλους σημαντικούς στόχους της ρωσικής διπλωματίας, ο Πούτιν τόνισε την ανάγκη να προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία, να ενισχυθούν οι προσπάθειες «των διαδικασιών ολοκλήρωσης της Ευρασίας» και να διευρυνθούν οι «εξωτερικές σχέσεις της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης με στόχο το σχηματισμό της Μεγάλης Ευρασιατικής Συνεργασίας».
Η δεύτερη πρωτοβουλία προβλέπει διαδικασίες ολοκλήρωσης μεταξύ της EEU, του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και του ASEAN και περιλαμβάνει ουσιαστικά ολόκληρη την ήπειρο της Ασίας.
Πηγή: Sputnik