Πτώση Α400: Οι τρεις από τους τέσσερις κινιτήρες «κράτησαν» κατά την απογείωση!

Προβληματισμό προκαλεί σ΄ όλη την αεροναυπηγική βιομηχανία αλλά και στις χώρες που έχουν ή αναμένουν να παραλάβουν αεροσκάφη A400M, η παραδοχή της κατασκευάστριας εταιρείας Airbus, για την συντριβή στην Ισπανία.

Εκπρόσωποι της εταιρείας δήλωσαν ότι οι τρεις από τους τέσσερις κινητήρες του αεροσκάφους ,που προοριζόταν για την τουρκική αεροπορία , σταμάτησαν να λειτουργούν,λίγο μετά την απογείωση. Το πλήρωμα προσπάθησε μάταια να τους επανεκκινήσει. Όλα αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από τα “μαύρα κουτιά” του αεροσκάφους.

Το δυστύχημα είχε γίνει στις 9 Μαίου βόρεια της Σεβίλλης.
Η παραδοχή της Airbus έρχεται λίγες ημέρες μετά από την δήλωση διευθυντικού στελέχους της που απέδιδε την πτώση σε “λανθασμένη εγκατάσταση του λογισμικού ελέγχου του κινητήρα”.

Η Airbus θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα όλα τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν αν αποδεικνυόταν ότι η όποια βλάβη στο αεροσκάφος οφείλεται σε λάθος διαδικασίες που έγιναν στο έδαφος πριν από τη πτήση δοκιμής του. «Αναλύουμε όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει στο ατύχημα, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων διαδικασιών στο του αεροσκάφους, που έχουν σχέση με την προετοιμασία του για την πρώτη πτήση”,υποστηρίζει η εταιρεία.

«Η έρευνα μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο για να ολοκληρωθεί . Όπως σ΄όλα τα ατυχήματα, είναι βέβαιο ότι θα είναι ένας συνδυασμός των θεμάτων και όχι για μία μόνο αιτία αυτή που οδήγησε στην πτώση «, προσθέτει η Airbus .

“Το A400M είναι ένα από τα πιο σύνθετα αεροσκάφη μεταφορών σ΄ ότι έχει να κάνει με την προετοιμασία και τον έλεγχό του πριν από τη πτήση”. υποστηρίζει Justin Bronk, αναλυτής σε αμυντικά θέματα στο think-tank RUSI. “Το αεροσκάφος επιχειρεί να συνδυάσει την ευελιξία του C-130 με το εύρος των αποστολών και των αποστάσεων που μπορεί να καλύψει το C-17 Globemaster”, λέει.

Η Ισπανία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Τουρκία και η Μαλαισία έχουν ή αναμένουν να παραλάβουν αεροσκάφη Α400Μ και είναι λογικό να περιμένουν και τα αποτελέσματα της για το δυστύχημα. Η Γαλλία έχει δηλώσει ότι θα πετά τα αεροσκάφη μόνο σε αποστολές απόλυτης προτεραιότητας.