Το κλίμα Ψυχρού Πολέμου γίνεται όλο και πιο αισθητό μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας. Δέκα χώρες του NATO και η Σουηδία ξεκίνησαν μεγάλα ναυτικά γυμνάσια στην Βόρεια Θάλασσα για να δοκιμάσουν και να βελτιώσουν τις ανθυποβρυχιακές τους δυνατότητες. Την ίδια στιγμή η Φινλανδία -που δεν είναι μέλος του NATO- έστειλε σε 900.000 εφέδρους ενημερωτικά έγγραφα για την άμεση παρουσίασή τους σε συγκεκριμένες θέσεις σε περίπτωση κρίσης.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας κατήγγειλε επίσημα τις ρωσικές αρχές ότι τα ρωσικά πολεμικά πλοία είχαν προκαλέσει ζημιές σε υποβρύχια καλώδια ηλεκτροδότησης στα ύδατα μεταξύ της Σουηδίας και της Λιθουανίας. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν μάλιστ στην Μολδαβία.
Όπως σημειώνει το Stratfor όλα αυτά τα γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι οι σκανδιναβικές χώρες και οι χώρες της Βαλτικής εργάζονται για την ενίσχυση της συνεργασίας για την ασφάλειά τους έναντι πιθανής στρατιωτικής δράσης της Ρωσίας στην περιοχή.
Το αμερικανικό think tank υποστηρίζει ότι “η Ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα, έχει να κάνει κυρίως με πτήσεις, κατά μήκος των συνόρων του ΝΑΤΟ. Οι πτήσεις αυτές έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Τον Μάρτιο,η ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στη Μαύρη Θάλασσα, τη Βαλτική Θάλασσα και κατά μήκος των φινλανδικών συνόρων κλιμακώθηκε με ασκήσεις που τα σενάριά τους ήταν προσομοιώσεις κλιμάκωσης της έντασης με τη Δύση. Οι ασκήσεις ήταν μια επίδειξη της Ρωσίας κατά του ΝΑΤΟ και άλλων περιφερειακών δυνάμεων, ιδιαίτερα των χωρών της Βαλτικής και προς τις σκανδιναβικές χώρες”.
Τα περιστατικά που καταγγέλλονται εναντίον της Ρωσίας είναι πολλά.
Στις 3 Μαΐου, οι ΕΔ της Λετονίας ανέφεραν ότι δύο ρωσικά πολεμικά πλοία και ένα ρωσικό υποβρύχιο βρίσκονταν 5,2 ναυτικά μίλια από τα χωρικά ύδατα της Λετονίας στη Βαλτική Θάλασσα. Νωρίτερα , στις 28 Απριλίου, το ναυτικό της Φινλανδίας έκανε λόγο για ύποπτο ξένο υποβρύχιο σε ύδατα κοντά Ελσίνκι. Τον Οκτώβριο του 2014, οι ΕΔ της Σουηδίας διεξήγαγαν έρευνα μεγάλης κλίμακας για ξένο υποβρύχιο κοντά στην Στοκχόλμη.
Η Ρωσική δραστηριότητα σε ύδατα κοντά στις χώρες της Βαλτικής και τις σκανδιναβικές χώρες, όμως, δεν περιορίζεται στα υποβρύχια. Ρωσικά πολεμικά πλοία, που υποτίθεται ότι συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις, έχουν κόψει το καλωδιο NordBalt, που διευκολύνει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της Σουηδίας και της Λιθουανίας, τέσσερις φορές.
Σύμφωνα με το Stratfor “oι σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες βρίσκονται σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία. Η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τις χώρες της Βαλτικής στις αρχές της δεκαετίας του 2000 έφερε τη συμμαχία πιο κοντά από ποτέ στη Ρωσία, 130 χιλιόμετρα (80 μίλια) από την Αγίας Πετρούπολη. Η Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει ασκήσει πιέσεις προς τη συμμαχία να έχει πιο ενεργή στη Θάλασσα του Μπάρεντς και στην Αρκτική, όπου η Ρωσία αυξάνει την παρουσία της”.
Η Φινλανδία και η Σουηδία είχαν παραμείνει ουδέτερες στον Ψυχρό Πόλεμο. Παρ ‘όλα αυτά, η κρίση στην Ουκρανία και η αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή έχουν αναζωπυρώσει τη συζήτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η Σουηδία για πρώτη φορά συμμετείχε σε ασκήσεις ανθυποβρυχιακού του ΝΑΤΟ. Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία συμμετέχουν στις προσπάθειες για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας για την άμυνα για την καταπολέμηση της Ρωσίας. Στις αρχές Απριλίου, αξιωματούχοι από τη Φινλανδία και τη Σουηδία συναντήθηκαν με αξιωματούχους της Δανίας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας για να συμφωνήσουν τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των χωρών τους.
Η αυξημένη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή έχει οδηγήσει ορισμένες χώρες να ενισχύσουν την άμυνά τους. Στις 19 Μαρτίου, το κοινοβούλιο της Λιθουανίας ψήφισε την επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης.
Το συμπερασμα της ανάλυσης του Stratfor είναι ότι η “στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας στη Βαλτική και κοντά στα σκανδιναβικά κράτη δεν θα τελειώσει σύντομα. Η δραστηριότητα αυτή είναι απίθανο να κλιμακωθεί. Ωστόσο, οι ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις θα λειτουργούν ως μια διαρκής υπενθύμιση της δυνητικής απειλής της Ρωσίας.