Ψυχρός Πόλεμος: Το Πεντάγωνο σκόπευε να ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο με ΕΣΣΔ και Κίνα

Τα σχέδια για έναν πυρηνικό πόλεμο που σχεδιαζόταν από τον αμερικανικό στρατό στη δεκαετία του 1960 αποσκοπούσαν στο ότι οι πύραυλοι των ΗΠΑ θα αποδεκάτιζαν τη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα καταστρέφοντας το βιομηχανικό δυναμικό τους και εξαϋλώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους, αποδεικνύουν πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα.

Μια ανασκόπηση του γενικού σχεδίου πυρηνικού πολέμου των Ηνωμένων Πολιτειών από το Κοινό Προσωπικό το 1964, το οποίο δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Εθνικό Αρχείο Ασφαλείας του Πανεπιστημίου George Washington, δείχνει πώς το Πεντάγωνο μελέτησε επιλογές «να καταστρέψει την ΕΣΣΔ και την Κίνα ως βιώσιμες κοινωνίες».

Η επανεξέταση που διεξάγεται δύο χρόνια μετά την Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα καταστρέφει τη Σοβιετική Ένωση ως «βιώσιμη κοινωνία» εξουδετερώνοντας το 70% του βιομηχανικού της χώρου κατά τη διάρκεια προληπτικών και αντιποίνων πυρηνικών απεργιών.

Ένας παρόμοιος στόχος είναι η Κίνα, χάρη στην πιο αγροτική οικονομία της τότε εποχής. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ΗΠΑ θα εξαλείψουν 30 μεγάλες κινεζικές πόλεις, θανατώνουν το 30% του αστικού πληθυσμού και θα μειώσουν κατά το ήμισυ τις βιομηχανικές τους δυνατότητες. Η επιτυχής εκτέλεση της μεγάλης κλίμακας πυρηνικής επίθεσης θα εξασφάλιζε ότι η Κίνα «δεν θα ήταν πια ένα βιώσιμο έθνος», αναφέρει η αναθεώρηση.

Το Κοινό Προσωπικό είχε προτείνει την «απώλεια του πληθυσμού ως πρωταρχικό κριτήριο για την αποτελεσματικότητα στην καταστροφή της κοινωνίας του εχθρού με αποκλειστική προσοχή στις βιομηχανικές ζημίες». Αυτή η «ανησυχητική» ιδέα σήμαινε ότι, όσο σκοτώνονταν αστικοί εργάτες και διευθυντές, η πραγματική ζημία στους βιομηχανικούς στόχους «μπορεί να μην είναι τόσο σημαντική», ανέφεραν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου George Washington.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές – μια εκτίμηση από το 1961 προέβλεπε ότι μια επίθεση των ΗΠΑ θα σκότωνε το 71% των κατοίκων των σοβιετικών αστικών κέντρων και το 53% των κινεζικών. Ομοίως, η εκτίμηση του 1962 προέβλεπε το θάνατο 70 εκατομμυρίων σοβιετικών πολιτών κατά τη διάρκεια ενός αμερικανικού κρούσματος χωρίς προειδοποίηση» για τους στρατιωτικούς και τους αστικο-βιομηχανικούς στόχους.

Το Πεντάγωνο εξακολουθεί να στηρίζεται στην πυρηνική αποτροπή και – όπως και στη δεκαετία του 1960 – η αμερικανική πυρηνική στρατηγική εξακολουθεί να θεωρεί τις ρωσικές και κινεζικές στρατιωτικές δυνατότητες ως κύριες «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η Ουάσινγκτον. Η πιο πρόσφατη ανασκόπηση της πυρηνικής στάσης, που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο, περιέγραψε «ένα πρωτοφανές φάσμα και συνδυασμό απειλών» που προέρχονται από το Πεκίνο και τη Μόσχα. Το έγγραφο, το οποίο αναφέρει τη Ρωσία 127 φορές, αναφέρει τον εκσυγχρονισμό του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου ως «ανησυχητικό» για τις ΗΠΑ.

Η υφιστάμενη πυρηνική στρατηγική επιτρέπει επίσης στις ΗΠΑ να πραγματοποιούν πυρηνικά χτυπήματα όχι μόνο ως απάντηση στις πυρηνικές επιθέσεις των εχθρών αλλά και ως απάντηση σε «σημαντικές μη πυρηνικές στρατηγικές επιθέσεις» στις ΗΠΑ, τους συμμάχους και τους εταίρους της.

Η πιο πρόσφατη ανασκόπηση της Πυρηνικής στάσης στις ΗΠΑ επικρίθηκε έντονα από τη Ρωσία και την Κίνα. Η Μόσχα καταδίκασε τη στρατηγική ως «αντιπαράθεση», ενώ το Πεκίνο περιέγραψε την προσέγγιση του Πενταγώνου ως παράδειγμα της «νοοτροπίας του Ψυχρού Πολέμου».

Πηγή: RT