Ψάχνουν στρατό για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Ανήσυχος είναι ο ΟΗΕ για την κατάσταση στην  Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας , αλλά και από την μη ανταπόκριση χωρών της ΕΕ για την αποστολή εκεί στρατιωτικών δυνάμεων οι οποίες ως γνωστόν θα συντονίζονται από το Επιχειρησιακό Στρατηγείο της ΕΕ στην Λάρισα.Προ αυτής της – αρνητικής –  κατάστασης φαίνεται ότι << θα επιδιωχθεί μεγαλύτερη συμμετοχή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ>>.

Για την κατάσταση  ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είχε συνομιλία με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών ως προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ ενόψει και της  Συνόδου Κορυφής, Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικής,στην οποία πάντως  υπάρχει  μεγάλη διάθεση συμμετοχής από τους ηγέτες των αφρικανικών χωρών.

Σχετικά με το κατά πόσο οι Γάλλοι που είχαν την πρωτοβουλία της αποστολής, επιχειρούν ήδη και πως πάει η ανταπόκριση από άλλες χώρες της ΕΕ  ο κ Βενιζέλος, ερωτηθείς σχετικά είπε:
 <<Υπήρξε απόφαση του Συμβουλίου (της ΕΕ) να κληθούν τα κράτη- μέλη να συνεισφέρουν με περισσότερες δυνάμεις. Υπήρξε μια διάθεση ανταπόκρισης από τα κράτη μέλη, δεν υπήρξε ακόμη κάτι συγκεκριμένο, αλλά ο κοινός παρανομαστής στη συζήτηση ήταν ότι θα επιδιωχθεί μεγαλύτερη συμμετοχή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ>>,αποκάλυψε ο κ Βενιζέλος.

Οι Τούρκοι λένε »ναι»

Ήδη να πούμε ότι η ίδια η ΕΕ ζήτησε και από άλλες χώρες - ΗΠΑ, Τουρκία, Καναδά κ.α – συμμετοχή, με την Άγκυρα ήδη να ανταποκρίνεται θετικά, όπως έγραψε το OnAlert. 
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ  ήταν ουσιαστικά ενοχλημένος από την κατάσταση , όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα είπε ο κ Βενιζέλος:<< Διεκτραγώδησε την κατάσταση που επικρατεί, ζήτησε κι αυτός να ευαισθητοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί η συνομιλία μας γινόταν και υπό την ιδιότητά μου του Προέδρου του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον ενημέρωσα για τη λειτουργία του Στρατηγείου στη Λάρισα και για την ελληνική συμβολή, η οποία είναι συμβολή στο στρατηγείο της Λάρισας, μας ευχαρίστησε εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και το ζήτημα παραμένει εκεί>>.

Τα νέα δεδομένα και η Λάρισα

Είναι φανερό ότι η αποστολή θα διευρυνθεί και ουσιαστικά θα τεθεί υπό τον ΟΗΕ. Είναι άγνωστο αν αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει το στάτους του Στρατηγείου της Λάρισας και κατά πόσο αυτό μας συμφέρει ή όχι. 
Θα πρόκειται για αναβάθμιση του στρατηγικού μας ρόλου; 
Θα εμπλακούμε περισσότερο στα γρανάζια μια αποστολής που ξεφεύγει από την περιοχή μας πολύ; 
Θα καταφέρουμε σε μια τέτοια διεύρυνση να έχουμε την θέση του Επιτελάρχη ή θα την χάσουμε όπως χάσαμε την θέση του Διοικητή που αρχικά θέλαμε και μπήκε τελικά Γάλλος;
 Υπάρχει άλλη <<ανάγνωση>> όλων αυτών;
Μήπως είναι και ευκαιρία ήπιας απεμπλοκής;
Τα ερωτήματα είναι πολλά και πιθανόν να αρχίσουν να μπαίνουν στο …τραπέζι, που φαίνεται να …μεγαλώνει.