Πρωτοφανείς ρωσικές ασκήσεις και συνωστισμός ναυτικών δυνάμεων στην κυπριακή ΑΟΖ

 Οι μεγάλες δυνάμεις λαμβάνουν την τελική τους διάταξη με πολεμικά σκάφη και αεροπλάνα λίγο πριν το τέλος του πολέμου στη Συρία που θα βρει, έστω και με σοβαρές απώλειες (εδαφικές και μη) τον Πρόεδρο Άσαντ. Πρωτοφανής η ρωσική αεροναυτική παρουσία πέριξ και εντός της κυπριακής ΑΟΖ με 25 σκάφη και 30 αεροσκάφη, ενώ «ανιχνεύθηκε» μεταξύ άλλων και η παρουσία των στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-22. Παράλληλα, συσσωρεύονται αμερικανικά πολεμικά σκάφη στην αν. Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων ένα αεροπλανοφόρο, ενώ έντονη και η παρουσία της Άγκυρας, με 10 σκάφη και αρκετά εναέρια μέσα. Διατυπώνονται φόβοι εκμετάλλευσης της έντασης από την Τουρκία, με επηρεασμό του ενεργειακού προγράμματος της Λευκωσίας, αλλά και ταυτόχρονη αμφισβήτηση στην κρίσιμη και για την Κύπρο περιοχή του Καστελορίζου.

Διαδοχικές ασκήσεις πέριξ και εντός της κυπριακής ΑΟΖ και του FIR Λευκωσίας, από Ρωσία, Τουρκία, αλλά και Ισραήλ, ενώ διευρύνεται συνεχώς η αεροναυτική παρουσία των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας.
Στην περιοχή του Αιγαίου και συγκεκριμένα κοντά στην Σύρο, εντοπίζονται αρκετά σκάφη του αμερικανικού ναυτικού, μονάδες οι οποίες κατευθύνονται προς την περιοχή της αν. Μεσογείου, ενώ έντονη είναι και η παρουσία μονάδων επιφανείας του γαλλικού και βρετανικού ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στο newsit.com.cy