Ο Κάμερον θα επιδιώξει μια «πραγματική στρατηγική συνεργασία στον τομέα της άμυνας» και θα προωθήσει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter-Typhoon.
Ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης έκανε έναν πρώτο σταθμό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου είχε συνομιλίες στο Ντουμπάι με τον ομόλογό του σεΐχη Μοχάμεντ Μπεν Ρασίντ αλ-Μακτούμ για τους «τρόπους σύσφιξης των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και για τη διεύρυνσή τους και σε άλλους τομείς προς όφελος των δύο λαών», σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Wam.
Οι δύο χώρες προσβλέπουν οι εμπορικές τους συναλλαγές να ανέλθουν σε 12 δισεκατομμύρια στερλίνες (19,2 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2015 έναντι 9,6 δισεκατομμυρίων στερλινών (15,3 δισεκατομμύρια δολάρια) που είναι σήμερα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας των Εμιράτων Σουλτάν αλ-Μανσούρ.
Πριν από τις συναντήσεις αυτές ο Κάμερον προγευμάτισε με τους βρετανούς στρατιώτες που έχουν σταθμεύσει στα Εμιράτα και ανέβηκε στο μετρό του Ντουμπάι, ανακοίνωσε η βρετανική πρεσβεία στο Ντουμπάι.
Αργότερα συνάντησε φοιτητές στο πανεπιστήμιο Ζάγιεντ του Αμπού Ντάμπι όπου μίλησε για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να υποστηρίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα των λαών να έχουν το δικό τους λόγο», είπε προσθέτοντας ότι πρέπει να επίσης να είναι «σεβαστές οι διαφορετικές παραδόσεις και κουλτούρες» των λαών.
Όσον αφορά τη συριακή κρίση, ο Κάμερον είπε ότι ο «ΟΗΕ έχει απογοητεύσει τον κόσμο» με την ανικανότητά του να αναλάβει δράση στη Συρία λόγω των διαφωνιών ανάμεσα στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επισήμανε ότι πρέπει να «βοηθηθεί ο συριακός λαός στον αγώνα του να απαλλαχθεί» από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ, «τον ωμό δικτάτορα που έχει σκοτώσει τόσο κόσμο».
Σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Κάμερον τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της άσκησης πίεσης και της επιβολής των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.
Ο Κάμερον μεταβαίνει σήμερα στη Σαουδική Αραβία.
Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ριάντ, το οποίο τηρεί ιδιαίτερα επικριτική στάση απέναντι στο καθεστώς Ασαντ, και τη Δαμασκό είναι πολύ τεταμένες μετά την αιματηρή καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης στη Συρία. Η Δαμασκός κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία ότι στηρίζει τη συριακή εξέγερση και ότι τής προμηθεύει όπλα.
Το Ιράν που διατηρεί επίσης τεταμένες σχέσεις με το Ριάντ, δείχνει τη συνεχή στήριξή του στο συριακό καθεστώς.
Η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ υπογραμμίζει απλώς την «κοινή δέσμευση της Βρετανίας, της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ να στηρίξουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα και να υπερνικήσουν τις απειλές τις οποίες αντιμετωπίζουμε στην περιοχή της μεγάλης Μέσης Ανατολής». δύο χώρες τις οποίες είχε επισκεφθεί αντίστοιχα το 2010 και το 2012.
Ο Κάμερον που συνοδεύεται από αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, προτάσσει τη βρετανική αμυντική βιομηχανία και προωθεί τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter-Typhoon στο ταξίδι του, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το Eurofighter-Typhoon είναι προϊόν από την κοινοπραξία του ευρωπαϊκού ομίλου EADS, του βρετανικού BAE Systems, και του ιταλικού Alenia/Finmeccanica.
Το Λονδίνο ελπίζει να πωλήσει τουλάχιστον 100 αεροσκάφη στην περιοχή το προσεχές έτος, μια αγοραπωλησία που μπορεί να αποφέρει έσοδα τουλάχιστον 6 δισεκατομμυρίων στερλινών (7,4 δισεκατομμύρια ευρώ) στις βρετανικές επιχειρήσεις.
Το Λονδίνο προσπαθεί επίσης να πείσει τα ΗΑΕ να υιοθετήσουν το Eurofighter για να αντικαταστήσουν με αυτό το σημερινό τους στόλο των γαλλικών Mirage, προσβλέποντας σε μια πιο μακροπρόθεσμη «συνεργασία για την ανάπτυξη της προσεχούς γενιάς αεροδιαστημικού στρατιωτικού εξοπλισμού». Τα Εμιράτα έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά έως 60 αεροσκαφών, σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο Κάμερον θα μεταβεί τουλάχιστον σε μια άλλη χώρα της περιοχής που δεν έχει ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας. Θα επιστρέψει την Τετάρτη στο Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί αργά το απόγευμα με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.