Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «σήμερα, στις 4 το απόγευμα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στην τηλεδιάσκεψη αναμένεται να συζητηθούν τρία θέματα:
1ον. Η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 19ης Ιουνίου 2020, με έμφαση στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης.
2ον. Η τουρκική προκλητικότητα, σε συνέχεια της επιστολής που έστειλε ο πρωθυπουργός στον κ. Μισέλ στις 3 Ιουνίου.
3ον. Η αποτελεσματικότητα διεθνών δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η «Επιχείρηση Ειρήνη»».
Αυτό το τελευταίο, δηλαδή η αποτελεσματικότητα της «Επιχείρηση Ειρήνη», δείχνει τον προβληματισμό που υπάρχει στην κυβέρνηση, μετά την χθεσινή τουλάχιστον ατυχή απόπειρα -κατά ορισμένους φιάσκο- να ελεγχθεί ύποπτο πλοίο που με την συνοδεία τουρκικών φρεγατών, κατευθυνόταν στη Λιβύη.
Το χρονικό της επιχείρησης
Όπως ανέφερε την Τετάρτη 10/6/2020 το OnAlert, το πλοίο «Cirkin» με σημαία Τανζανίας, κατευθυνόταν στη Λιβύη.
Η διοίκηση ευρωπαϊκής επιχείρησης «IRINI» που έχει αποστολή τη τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη έκρινε ότι το πλοίο μπορεί να μεταφέρει παράνομο οπλισμό. Έτσι δόθηκε διαταγή για απονήωση ελικοπτέρου από τη φρεγάτα «Σπέτσαι» που μετέχει στην επιχείρηση να ελέγξει το πλοίο, αλλά μέσω ασυρμάτου η μία τουρκική φρεγάτα το κάλεσε να απομακρυνθεί, καθώς -όπως είπε- το Cirkin τελεί υπό την προστασία της Τουρκίας.
Το ελικόπτερο, μετά από εντολή της ευρωπαϊκής διοίκησης της επιχείρησης επέστρεψε στην ελληνική φρεγάτα, ενώ συνεχίστηκε η «παρακολούθηση» των τουρκικών πλοίων από τις δυνάμεις της IRINI.
Σήμερα το πλοίο έχει δέσει στο λιμάνι Μισράτα στη Λιβύη και ξεφορτώνει το πολύτιμο φορτίο του…
Στα ανοιχτά της Λιβύης ο μισός τουρκικός στόλος!
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία στα ανοιχτά της Λιβύης βρίσκονται τουλάχιστον 7 τουρκικές φρεγάτες, δηλαδή σχεδόν ο μισός τουρκικός στόλος πλοίων επιφανείας, ενώ την ίδια ώρα στο πλαίσιο της «επιχείρησης Ειρήνη» δραστηριοποιούνται η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» και μία Ιταλική.
Το γεγονός από μόνο του αποδεικνύει την επιχειρησιακή αδυναμία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος να επιβάλλει το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη.
Ούτως ή άλλως πολλοί αναλυτές επισημαίνουν πως τα θεμέλια της «επιχείρησης Ειρήνη» στη Λιβύη είναι σαθρά, από τη στιγμή που δεν γίνεται έλεγχος σε ένα ύποπτο σκάφος, μόλις ανακοινώνεται πως είναι «υπό την προστασία τρίτου κράτους», εν προκειμένω της Τουρκίας…