Σκοπός της συνέντευξης που έδωσε η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ χθες το απόγευμα καταρχήν στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ήταν ουσιαστικά ένας απολογισμός των πρώτων 100 ημερών στο αξίωμα της υπουργού Άμυνας της Γερμανίας. Και κάπως έτσι βγήκε η είδηση.
Η ΑΚΚ, όπως την αποκαλούν εν συντομία τα γερμανικά ΜΜΕ, προτείνει τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία υπό διεθνή έλεγχο συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και της Ρωσίας, με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή. Η υπουργός Άμυνας διευκρίνισε ότι νωρίτερα είχε μιλήσει με την καγκελάριο Μέρκελ και πήρε την έγκρισή της.
«Παθητικά ως θεατές»
Σε περίπτωση που η πρόταση συγκεκριμενοποιηθεί και λάβει σάρκα και οστά θα πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία της Γερμανίας, που η χώρα αναλαμβάνει πρωτοβουλία για μια διεθνή στρατιωτική επιχείρηση, σημειώνει η Süddeutsche Zeitung. Διότι κάτι τέτοιο θα έκανε αναπόφευκτη τη συμμετοχή και Γερμανών στρατιωτών, σε περίπτωση που η γερμανική βουλή έδινε το πράσινο φως. Μέχρι τώρα συμμετοχή της Μπούντεσβερ σε αποστολές στο εξωτερικό γίνονταν αποκλειστικά στο πλαίσιο διεθνών αποστολών, αλλά έπειτα από πρωτοβουλία άλλων χωρών, όπως των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο ή στο Αφγανιστάν ή της Γαλλίας με τη συμμετοχή Γερμανών πιλότων σε νατοϊκά αναγνωριστικά αεροπλάνα στον πόλεμο κατά του ISIS.
Αυτός είναι και ο στόχος της ιδέας της, τόνισε η Γερμανίδα υπουργός, η συνέχιση του αγώνα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» και με την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών η δημιουργία των προϋποθέσεων για εθελούσια επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.
«Η κατάσταση στη Συρία βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα ασφάλειας της Ευρώπης και της Γερμανίας και σε αυτήν την περίπτωση και οι δύο έχουν αντιδράσει παθητικά ως απρόσκλητοι θεατές» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αργότερα το βράδυ στην ενημερωτική εκπομπή Heute Journal του δεύτερου δημόσιου καναλιού ZDF διευκρίνισε ότι έχει ενημερώσει επ΄αυτού τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας. «Είμαστε σε επικοινωνία με SMS και τον έχω ενημερώσει, ότι θα κάνω μια πρόταση».
«Μισές προτάσεις»
Παρόλα αυτά ο Γερμανός υπουργός από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα εμφανίστηκε επιφυλακτικός. Από το υπουργείο του αναφέρθηκε ότι η πρόταση χρήζει περαιτέρω συζήτησης. Άγνωστο παραμένει εάν ο κυβερνητικός συνασπισμός, ανώτατοι εκπρόσωποι του οποίου συναντήθηκαν την Κυριακή το βράδυ στην καγκελαρία, γνώριζαν ήδη την πρωτοβουλία της ΑΚΚ για ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία με ευρωπαϊκή συμμετοχή. Αλλά μετά την κριτική που άσκησε για τα τεκταινόμενα στην περιοχή, ήταν αναμενόμενο να καταθέσει και πρόταση, ανέφερε η υπουργός Άμυνας, η οποία τώρα θέλει να παρουσιάσει την πρότασή της στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών των κρατών του ΝΑΤΟ, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.
Σε αποκλειστική συνέντευξή της στη DW και αργότερα στο ZDF η Κραμπ-Καρενμπάουερ πρότεινε κοινή επιχείρηση με τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία και παρέπεμψε στο γερμανογαλλικό συμβούλιο άμυνας και σε πιθανή συμφωνία με τους Βρετανούς. Είπε επίσης ότι η καγκελάριος Μέρκελ σχεδιάζει συναντήσεις με τον πρόεδρο Μακρόν, τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και του Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. «Η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει πολιτική ευθύνη στον τομέα ασφάλειας», είπε. «Χρειάζεται κατά την άποψή μου μια ισχυρή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία».
Ο Όμιντ Νούριπουρ, βουλευτής των Πρασίνων, επέκρινε την πρόταση της Κραμπ-Καρενμπάουερ. «Μισές προτάσεις για το διεθνές παλκοσένικο χωρίς συνεννόηση με τον υπουργό Εξωτερικών βλάπτουν τη φήμη της Γερμανίας ως αξιόπιστου εταίρου» είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Εκτός αυτού η έκκληση για διεθνή ζώνη ασφαλείας με τη συμπερίληψη του Ερντογάν μοιάζει σαν να απαλλάσσει το Τούρκο πρόεδρο στην προσπάθειά του να χτίσει μια υπαίθρια φυλακή για δύο εκατομμύρια πρόσφυγες στη βόρεια Συρία. Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα ανησυχεί για τις προσφυγικές ροές και θα ήταν καλύτερα να αυξήσει τις οικονομικές πιέσεις στο Ερντογάν».
Πηγή: DW / Ειρήνη Αναστασοπούλου