Προσνήωση F-35Β στα… τυφλά σε αεροπλανοφόρο – ΒΙΝΤΕΟ

Φανταστείτε να επιχειρείτε προσνήωση σε αεροπλανοφόρο νύχτα και το σύστημα νυχτερινής όρασης της κάσκας να πάθει… βλάβη! Αυτό ακριβώς συνέβη στον πιλότο ενός F-35B JSF ενώ προσέγγιζε για προσνήωση στο αεροπλανοφόρο USS America τον Νοέμβριο του 2016.

Σαν να μην ήταν δε αυτό αρκετό, οι συνθήκες φωτισμού έκαναν την περιορισμένη ορατότητα ακόμη χειρότερη… Στο αποκαλυπτικό βίντεο που βγήκε στην δημοσιότητα, ο χειριστής του F-35 προσπαθεί να αποφύγει να χτυπήσει το “island”, την υπερκατασκευή του αεροπλανοφόρου.

“Σταθήκαμε πραγματικά τυχεροί εκείνο το βράδυ” είπε χαρακτηριστικά ο Αντισμήναρχος Τομ Φίλντς μιλώντας κατά την διάρκεια συνεδρίου Ασφάλειας Πτήσεων που διεξήχθη στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Ο πιλότος του F-35 το διατύπωσε διαφορετικά στην επικοινωνία του με τον Έλεγχο Πτήσεων του αεροπλανοφόρου: “Control, θα πρέπει να μου δώσεις έναν πολύ πειστικό λόγο για να το ξανακάνω αυτό…”

Δείτε πώς είναι να προσπαθείς να κατεβάσεις ένα F-35 στο κατάστρωμα ενός αεροπλανοφόρου “στα τυφλά” στο ακόλουθο βίντεο. 

Συγκριτικά, το βίντεο αυτό δείχνει πώς θα έπρεπε κανονικά να βλέπει ο χειριστής κατά την φάση της προσνήωσης. Εντοπίσατε τις διαφορές!